Trumpovih prvih 100 dana: Bez podrške većine

Trump je ranije nazvao dogovor velesila s Iranom 'najgorim ikad dogovorenim' (EPA)

Predsjednik SAD-a Donald Trump približava se obilježavanju prvih 100 dana na vlasti, a američka televizija CBS News povodom toga obavila je anketu koja je pokazala da 49 posto Amerikanaca ne odobrava ono što je on dosad uradio, dok 43 posto ispitanika to odobrava.

Istraživanje javnog mnijenja obavljeno je nakon što je Trump prošlog četvrtka naredio zračni napad na Siriju u znak odmazde zbog toga što je sirijska vlast, navodno, upotrijebila hemijsko oružje, javlja Tanjug.

U anketi, koja je vođena između 7. i 9. aprila, taj njegov potez podržalo je 57 posto ispitanika.

U vezi s njegovom sposobnošću da se bavi napetom situacijom sa Sjevernom Korejom 56 posto anketiranih navelo je da se osjeća “nelagodno”, dok je 39 posto kazalo da je “uvjereno” u Trumpovu sposobnost.

Napeta situacija s Pjongjangom

Trump je ranije na Twitteru napisao da će biti “trajnog mira” s Rusijom.

“Sve će se srediti između SAD-a i Rusije. U pravo vrijeme svi će se urazumiti i bit će trajnog mira”, naveo je Trump.

Prije toga je na Twitteru napisao da ima veliko povjerenje u to da će se Kina na odgovarajući način pozabaviti Sjevernom Korejom.

“Ako nisu u stanju to učiniti, SAD će sa saveznicima to učiniti”, piše u Trumpovoj poruci.

Izvor: Agencije


Povezane

Zvaničnici američke vojske saopštili su da su u Afganistanu upotrijebili najveću nenuklearnu, odnosno konvencionalnu, bombu. Bomba GBU-43 teška je više od deset tona, duga više od devet metara i ima dijametar od 103 centimetra, a kolokvijalno se naziva “majkom svih bombi”. Bačena je u provinciji Nangarhar, na istoku Afganistana.  Više detalja ima Ivica Puljić.  

Published On 13 Apr 2017
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO