Trump o Sjevernoj Koreji: Problem koji će biti sređen

Izvještaji govore o aktivnosti na položaju sjevernokorejskih nuklearnih testiranja (AP)

Američki predsjednik Donald Trump ponovo je upozorio da će se Sjedinjene Američke Države pozabaviti sjevernokorejskim problemom dok stižu informacije o neposrednoj prijetnji novog raketnog testiranja Pjongjanga.

“Sjeverna Koreja je problem. Za taj ćemo se problem pobrinuti”, rekao je Trump nakon izvještaja o aktivnosti na položaju sjevernokorejskih nuklearnih testiranja, prenosi agencija Hina.

Neki posmatrači predviđaju da bi komunistički režim u subotu, na 105. rođendan Kim Il-sunga, prvog čelnika zemlje, mogao izvršiti novu nuklearnu probu.

Trump je više puta ponovio da će upotrijebiti sve opcije, pa i uz rizik vojne eskalacije, da spriječi Pjongjang da dođe do nuklearnih projektila kojima bi mogao dosegnuti SAD.

Saradnja s Kinom

Trump je u subotu najavio slanje nosača aviona Carl Vinson prema Korejskom poluotoku, a nekoliko dana kasnije spominjao je “armadu” podmornica.

Na društvenoj mreži Twitter američki milijarder izrazio je vjeru da će se Kina “dobro pobrinuti za Sjevernu Koreju”, a ako Kina u tome ne uspije, tu su SAD i saveznici.

Washington smatra da Kina, saveznica Sjeverne Koreje, može uvjeriti svog susjeda da odustane od nuklearnog programa.

Trump i predsjednik Kine Xi Jinping prošle su sedmice na sastanku na Floridi razgovarali o Sjevernoj Koreji.

Američki predsjednik rekao je da vjeruje da će kineski lider “raditi veoma naporno” da pomogne u rješavanju tog izazova.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO