Snowden o ‘Majci svih bombi’: Gađani tuneli koje je napravila CIA

"Majka svih bombi": 9,5-tona teška bomba GBU-43/B, nadimka MOAB, bačena je u 19 sati u četvrtak po lokalnom vremenu (Reuters)

 

Nedavni Pentagonov test američke najjače nenuklearne bombe, nazvane „Majka svih bombi“ (The Mother of All Bombs, MOAB) u Afganistanu za metu je imao tunele koje su vjerovatno napravile Sjedinjene Američke Države, objavio je na svom Twitter profilu bivši uposlenik američke Nacionalne sigurnosne agencije (NSA) Edward Snowden.

„One mudžahedinske tunelske mreže koje bombardiramo u Afganistanu? Mi smo platili njihovu izgradnju“, napisao je Snowden, a za ovu objavu je zakačio segment teksta objavljenog 2005. godine u New York Timesu.

U ovom tekstu se navodi kako je izgradnju pećinskog kompleksa Tora Bora u provinciji Nangarhar finansirala američka CIA 1980. godine. U to vrijeme, Washington je podržava afganistanske borce koji su se borili protiv sovjetske vojske u Afganistanu.

Kako je ranije objavljeno u medijima, 9,5-tona teška bomba GBU-43/B, nadimka MOAB, bačena je u 19 sati u četvrtak po lokalnom vremenu. Ona je izbačena iz aviona MC-130 komande Specijalnih operacija zračnih snaga.

Američki mediji su objavili, pozivajući se na vojne izvore, kako su „meta bili ISIL-ovi tuneli i osoblje u distriktu Achin u provinciji Nangarhar“.

Otac i majka svih bombi

Opremljena sa više od 8.000 kilograma eksploziva, bomba GBU-43/B je najmoćnije konvencionalno (nenuklearno) oružje koje se nalazi u arsenalu vojske Sjedinjenih Američkih Država. Njena eksplozija jednaka je detonaciji 11 tona TNT-a.

Sve do 2007. godine, kada je Rusija testirala Zračnu termobarsku bombu uvećane snage (ATBIP), kojoj su pak dali nadimak „Otac svih bombi“, MOAB je bila najmoćnija konvencionalna bomba na cijelom svijetu.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO