Rusija, Sirija i Iran upozoravaju SAD

Lavrov je osudio prošlosedmične napade SAD-a na zračnu bazu Shayrat u Siriji (AP)

Moskva, Damask i Teheran upozorili su Sjedinjene Američke Države protiv novih napada na Siriju.

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov, koji je ugostio svoje kolege iz Irana i Sirije Mohammada Javada Zarifa i Walida al-Moallema na današnjem sastanku u Moskvi, osudio je prošlosedmične napade SAD-a na zračnu bazu Shayrat u Siriji, upozorivši da će takvi postupci u budućnosti imati “ozbiljne posljedice, ne samo za regionalnu već i za globalnu sigurnost”.

Sjedinjene Američke Države okrivile su Siriju da je upotrijebila hemijsko naoružanje u napadu na provinciju Idlib na sjeveru Sirije, gdje je poginulo više od 80 civila, prenosi Tanjug.

Zahtjev za istragu

Rusija tvrdi da su žrtve podlegle bojnim otrovima koji su oslobođeni iz pobunjeničkog hemijskog arsenala pogođenog prilikom napada i pozvala na međunarodnu istragu, javlja AP.

Ministar vanjskih poslova Sirije Walid al-Moallem pozvao je inspektore da posjete zračnu bazu za koju SAD tvrdi da je korištena kao početna tačka napada.

Sve tri države na sastanku zahtijevale su nepristrasnu istragu o upotrebi hemijskog oružja prilikom napada na Idlib, prenosi Tass.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO