Američki general: Bomba je bačena u ‘pravom trenutku’

Nicholson kazao da je bomba u Afganistanu ispunila svoju svrhu (EPA)

Vrhovni komandant američke vojske u Afganistanu kazao je da je odluka da se upotrijebi jedna od najvećih konvencionalnih bombi ikada korištenih u borbi, bila čisto taktička, te da je donesena u okviru kampanje protiv boraca povezanih sa oružanom grupom Islamska država Irak i Levant i u dogovoru sa zvaničnicima u Washingtonu, prenosi Reuters.

“To je bio pravi trenutak da se ovo oružje upotrijebi za pravu metu. Ono je ispunilo svoju svrhu“, rekao je novinarima na konferenciji u Kabulu general John Nicholson.

Najmoćnija američka nenuklearna bomba, bačena u četvrtak na istok Afganistana, razorila je mrežu tunela kojom se koristi oružana grupa ISIL i usmrtila najmanje 35 njenih boraca, objavila je u petak Vlada Afganistana, odbacujući mogućnost civilnih žrtava.

Razoreni strateški položaji ISIL-a

Bomba GBU-43/B, zvana “majka svih bombi” (MOAB), pogodila je u četvrtak navečer uporište ISIL-a na okrugu Asgin, u istočnoj pokrajini Nangarhar, javlja AFP.

“Nakon bombardiranja strateški položaji ISIL-a i duboki kompleks tunela razoreni su, a 36 boraca ISIL-a ubijeno”, saopćilo je Ministarstvo odbrane Afganistana.

Afganistanska predsjednička palata istakla je da su poduzete mjere kako bi se izbjegle civilne žrtve, prenosi Hina.

Bomba od 9,8 tona, koju je ispustio transportni avion tipa C-130, ima eksplozivnu moć usporedivu s 11 tona TNT-a.

U početku je smišljena za plašenje neprijatelja i raščišćavanje velikih površina.

Riječ je o najvećoj nenuklearnoj bombi ikad upotrijebljenoj u borbi, naglasila je američka avijacija.

Izvor: Agencije