Zaustaviti seksualne predatore među mirovnjacima

'Američko strpljenje nije bezgranično', upozorila je Haley (AP)
'Američko strpljenje nije bezgranično', upozorila je Haley (AP)

Ambasadorica Sjedinjenih Država pri Ujedinjenim narodima Nikki Haley rekla je da seksualno zlostavljanje koje su činili pripadnici mirovnih snaga UN-a “mora da stane”, nakon izvještaja u medijima o lancu seksualnog zlostavljanja djece u kome su oni učestvovali.

Haley se obratila Vijeću sigurnosti UN-a nakon glasanja da se ukine mirovna misija na Haitiju.

Ambasadorica SAD-a pozvala se na izvještaj agencije AP o lancu zlostavljanja djece koji su navodno vodile mirovne snage UN-a iz Šri Lanke, nudeći gladnim tinejdžerima i tinejdžerkama grickalice i kolače.

Snimanje mobilnim telefonom

“Djeca su prenošena sa vojnika na vojnika. Jednog dječaka silovalo je više mirovnjaka 2011. godine, a sve to je snimljeno mobilnim telefonom”, rekla je Haley na sjednici Vijeća sigurnosti, dodavši da ne zna šta bi rekla toj djeci.

UN potresa serija navoda o seksualnom zlostavljanju koje čine mirotvorci u misijama koje trebaju štititi civile.

Vijeće sigurnosti UN-a ukinulo je mirovnu misiju na Haitiju nakon 13 godina i mijenja je manjim brojem pripadnika policijskih snaga.

Smanjenje budžeta UN-a

Vijeće sigurnosti je jednoglasno usvojilo Rezoluciju kojom se misija pod nazivom Minustah okončava najkasnije do 15. oktobra, javio je ranije AFP.

Prijedlog za prekid misije dao je u martu generalni sekretar UN-a Antonio Guterres, a prijedlog je donijet uoči plana SAD-a da se drastično smanji budžet Ujedinjenih naroda.

Guterres je tada u izvještaju poslanom Vijeću sigurnosti naveo da bi svih 2.370 vojnika u toj misiji trebalo da bude povučeno do 15. oktobra 2017. godine.

Za novu misiju bilo bi odabrano 295 od ukupno 1.001 policajca koji trenutno služe misiji, a civilno osoblje bi također bilo drastično smanjeno, prenio je AFP.

Izvor: Agencije

 


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO