Video: Koalicija greškom ubila borce Sirijskih demokratskih snaga

Na videosnimku se prikazuje napredovanje Sirijskih demokratskih snaga ka Tabqai [YouTube/SDF]

Koalicija predvođena SAD-om ubila je 18 boraca Sirijskih demokratskih snaga, zamijenivši ih borcima oružane grupe Islamska država Irak i Levant, prenosi Daily Mail.

Napad se desio u jeku borbi Sirijskih demokratskih snaga i ISIL-a južno od Tabqa u pokrajini Deir ez-Zor.

Koalicija je u saopćenju navela da su napad zahtijevale partnerske snage, koje su smatrale da se na toj lokaciji nalaze borci ISIL-a.

Također, u saopćenju sirijske vojne komande, koje je objavila agencija SANA, navodi se da je stotine ljudi umrlo od posljedica trovanja, nakon zračnog udara koji su izvele koalicione snage predvođene SAD-om na sjedište i skladišta ISIL-a u blizini Deir ez-Zora.

Kako se navodi, u napadu je ubijen veći broj pripadnika ISIL-a, uključujući i “plaćenike“, kaže se u saopćenju, ali komanda sirijske vojske nije dala tačan broj poginulih i povrijeđenih.

“Nakon bombardiranja se, međutim, iznad skladišta izdigao žuti dim. To je dokaz da su u tom skladištu bili hemijski agensi. Kao rezultat toga stotine ljudi, uključujući civile, umrlo je od trovanja”, navodi se u saopćenju, koje je prenio TASS.

Namjerne dezinformacije

Vojna koalicija na čelu sa SAD-om, koja se bori protiv ISIL-a, negirala je navode sirijske vojske da je izvela napad koji je pogodio zalihe otrovnog gasa ISIL-a i time uzrokovala smrt stotina ljudi.

“Koalicija nije izvršila napade u toj oblasti u to vrijeme. Tvrdnje Sirije su netačne i namjerne dezinformacije”, naveo je glasnogovornik koalicije, pukovnik vojske SAD John Dorian u izjavi dostavljenoj Reutersu mailom.

Rusko Ministarstvo odbrane saopćilo je da nema nikakve informacije o ljudima koji su stradali u napadu snaga međunarodne koalicije u sirijskoj pokrajini Deir ez-Zor, prenosi Reuters.

Glasnogovornik ruskog ministarstva Igor Konašenkov izjavio je danas da su ruske snage poslale dronove u tu oblast da ispitaju područje.

Sirijska Opservatorija za ljudska prava sa sjedištem u Londonu saopćila je da su zračni napadi u toj oblasti usmrtili sedam civila i ranili više od 70 osoba.

Predsjednik Sirije Bashar Al-Assad rekao je danas da su navodi o napadu hemijskim oružjima izmišljotina, kojom se želi opravdati napad SAD-a krstarećim raketama.

Assad: Nije bilo naređenja da se izvede napad

“Definitivno, 100 posto, to je isfabrikovano. Naš utisak je da je zapad, prvenstveno SAD, sarađuje sa teroristima. Oni su izmislili čitavu priču kako bi imali povod za napad”, rekao je Assad za AFP, u prvom intervjuu nakon napada SAD-a krstarećim raketama na zračnu bazu u Siriji.

Assad je rekao da je njegova vlada predala sve zalihe hemijskog naoružanja 2013. godine, stoga ne može da bude odgovorna za napad takvim naoružanjem prošle sedmice, a za koji se sumnja da je u njemu korišten bojni otrov sarin.

“Nije bilo nikakvog naređenja da se izvede bilo kakav napad…predali smo svoj arsenal prije nekoliko godina. Čak i da imamo takvo naoružanje, ne bismo ga koristili”, rekao je Assad za AFP.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO