Prva sutkinja muslimanka u SAD-u pronađena mrtva

Abdus-Salaam je bila prva muslimanka imenovana za sutkinju u SAD-u (AP)

Prva sutkinja muslimanka u Sjedinjenim Američkim Državama, pronađena je mrtva u vodi njujorške rijeke Hudson u srijedu, saopćila je danas policija, a prenijele agencije.

Tijelo Sheile Abdus-Salaam, 65-ogodišnje sutkinje njujorškog najvišeg suda, pronađeno je kako pluta pored zapadnog dijela Manhattana, saopćio je glasnogovornik policije, prenose američki mediji

Policija je izvukla potpuno odjeveno tijelo Abdus-Salaam iz vode i na licu mjesta ustanovljena je njena smrt. Njena porodica identificirala je tijelo i bit će obavljena autopsija kako bi se utvrdio uzrok smrti, rekao je glasnogovornik.

Policija tretira njenu smrt kao samoubistvo iako se istraga nastavlja. Na tijelu nisu pronađeni znakovi nasilja ili krivičnog djela, javlja New York Times.

‘Nepokolebljiv moralni kompas’

Abdus-Salaam je u utorak nazvala saradnike i rekla da neće doći na posao jer se ne osjeća dobro. Suprug je kasnije prijavio sutkinju kao nestalu.

“Još čekamo rezultate istrage, ali, što se tiče izazova i stresa u njenom životu koji su doprinijeli ovome, to je podsjetnik da čak i najuspješniji ljudi imaju ogromne unutrašnje izazove, a mi to ne vidimo”, rekao je novinarima gradonačelnik New Yorka Bill de Blasio.

Guverner Andrew M. Cuomo rekao je da je Abdus-Salaam bila “pionir s nepokolebljivim moralnim kompasom”.

Abdus-Salaam, rođena u Washingtonu, postala je prva Afroamerikanka koja je postavljena za sutkinju Apelacionog suda kad ju je guverner Cuomo proglasio sutkinjom visokog suda 2013. godine.

Prema Princetonovoj enciklopediji američke političke historije, Abdus-Salaam je bila prva muslimanka imenovana za sutkinju u SAD-u.

Izvor: Agencije