Papa prao noge zatvorenicima

Poglavar Rimokatoličke crkve vodio je misu za 70 žitelja zatvora koji se nalazi u tvrđavi iz 16. stoljeća u Palianu, 75 kilometara južno od Rima (AP)
Poglavar Rimokatoličke crkve vodio je misu za 70 žitelja zatvora koji se nalazi u tvrđavi iz 16. stoljeća u Palianu, 75 kilometara južno od Rima (AP)

Papa Franjo posjetio je danas tvrđavu-zatvor u kojem se nalaze bivši članovi mafije i ponovo uključio muslimane i žene u tradicionalni ritual pranja nogu tokom Svete sedmice koji su raniji pontifi bili ograničili samo na muškarce katolike.

Poglavar Rimokatoličke crkve vodio je misu za 70 zatvorenika koji se nalazi u tvrđavi iz 16. stoljeća u Palianu, 75 kilometara južno od Rima.

Tokom današnje službe, on se sageo, oprao i poljubio desno stopalo 12 zatvorenika, u znak sjećanja na Isusov gest poniznosti prema njegovih 12 apostola noć prije nego je umro.

Ovaj zatvor sa veoma jakim osiguranjem je rezerviran skoro u potpunosti za zatvorenike poznate u Italiji kao „saradnici pravde“, odnosno one koji donesu dokaze državi ili svjedoče protiv bivših saboraca i trebaju posebnu zaštitu.

Promijenio tradiciju

Tokom 80-ih i 90-ih godina prošlog stoljeća u ovom zatvoru su se nalazili oni koji su napustili gerilsku grupu Crvene brigade, no sada su tu većinom bivši članovi tri italijanske zloglasne grupe organiziranog kriminala – Cosa Nostra, Camorra i ‘Ndragheta.

Vatikan je saopćio kako se među 12 današnjih učesnika rituala nalazio jedan musliman i tri žene. Dodaje se kako je musliman odlučio postati katolik i kako će biti kršten u junu. Od 12 osoba, njih 10 su državljani Italije, jedna osoba Albanije i jedna Argentine.

Papini prethodnici su ove mise držali u Vatikanu ili u rimskoj bazilici, no papa Franjo je promijenio tradiciju nakon što je izabran kako bi istakao važnost uslužnosti siromašnima, bolesnima i zatvorenima.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO