Kim Jong-un otvorio najviši neboder u Pjongjangu

Iako je lider Sjeverne Koreje prisustvovao otvaranju, nije održao govor (AP)
Iako je lider Sjeverne Koreje prisustvovao otvaranju, nije održao govor (AP)

Lider Sjeverne Koreje Kim Jong-un presjekao je vrpcu danas na svečanosti u Pjongjangu povodom velikog projekta razvoja glavnog grada ove azijske države, prenose agencije.

Veliki broj nebodera za stanovanje podignut je za samo godinu dana širom ulice Ryomyong koja polazi iz predgrađa Pjongjanga, pored Univerziteta Sjeverne Koreje do palače gdje su balzamirani raniji lideri ove države, javlja AP.

Jedan od nebodera, najviši u Pjongjangu, ima 70 spratova.

Vrtoglava brzina

Iako je lider Sjeverne Koreje prisustvovao otvaranju, nije održao govor.

Premijer ove države izjavio je kako projekat „inkorporira najnoviju tehnologiju i nauku arhitekture, uključujući solarnu i geotermalnu tehnologiju kao i ozelenjavanje krovova i zidova“.

Izgradnja je počela vrtoglavom brzinom, ali je potom obustavljena zbog poplava u Sjevernoj Koreji prošle jeseni kada su resursi morali biti preusmjereni ka rekonstrukciji uništenih domova.

Kako navodi agencija, u subotu se obilježava 105. rođendan osnivača Sjeverne Koreje Kim Il-sunga.

Izvor: Agencije


Povezane

Zakonodavna skupština Sjeverne Koreje održaće sutra zasjedanje kojim će obilježiti početak proslava povodom rođendana osnivača zemlje Kim Il-Sunga. Istovremeno, američki ratni brodovi kreću se prema Korejskom poluostrvu kako bi odvratili Pyongyang od budućih testiranja nuklearnog i drugih vrsta naoružanja. Na granici Kine i Sjeverne Koreje je Andrew Thomas.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO