Abe: Pjongjang blizu proizvodnje bojeve glave sa sarinom

Istraživači sumnjaju da se postrojenje koristi za izradu nuklearnih bojevih glava (AP)

Japanski premijer Shinzo Abe izjavio je da je moguće da je Sjeverna Koreja sposobna proizvesti rakete s nervnim plinom sarinom.

“Moguće je da je Sjeverna Koreja već sposobna proizvesti bojeve glave sa sarinom”, rekao je on na sjednici Parlamenta, prenosi Tanjug.

Abe je ovo kazao u vrijeme rastuće zabrinutosti da bi Sjeverna Koreja mogla uskoro izvršiti šestu nuklearnu probu ili druge raketne probe, navodi Reuters.

Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi izjavio je da se vojnom silom ne može riješiti situacija na Korejskom poluotoku.

Wang je istakao da očekuje da će se pojaviti mogućnost povratka pregovorima.

Razmatra se ‘preventivni napad’

Kineski šef diplomatije je naveo da će onaj koji bude provocirao situaciju sa Sjevernom Korejom morati za to preuzeti historijsku odgovornost, prenio je Reuters.

Južnokorejski ministar vanjskih poslova Yun Byung-se izrazio je uvjerenje da će se Washington konsultirati sa Seulom ako razmatra “preventivni napad” na Sjevernu Koreju.

Komentari šefa južnokorejske diplomatije u Parlamentu uslijedili su nakon porasta napetosti u regiji zbog mogućnosti da Sjeverna Koreja izvrši novu nuklearnu ili raketnu probu, navodi Reuters.

Mogućnost vojne akcije Sjedinjenih Američkih Država protiv Sjeverne Koreje, kao odgovor na takve probe, pojavila se nakon prošlosedmičnih napada SAD-a na Siriju u znak odmazde zbog navodnog napada hemijskim oružjem u toj zemlji.

Zbog nuklearnih i raketnih testova Sjeverne Koreje, SAD je prošlog vikenda preusmjerio grupu svojih brodova i nosača aviona prema Korejskom poluotoku radi odvraćanja.

U subotu ‘Dan Sunca’

Sjeverna Koreja u subotu obilježava 105 godina od rođenja svog osnivača Kim Il-sunga, što je najveći nacionalni praznik, koji je poznat kao “Dan Sunca”.

Britanska agencija podsjeća da je Sjeverna Koreja ove godine testirala nekoliko raketa, od kojih posljednju 5. aprila.

Peti nuklearni test Pjongjang je izveo 9. septembra prošle godine.

Izvor: Agencije