Kineski državni mediji opominju Sjevernu Koreju

Korejski poluotok nije bio tako blizu vojnom sukobu otkad je Sjeverna Koreja izvršila prvu nuklearnu probu 2006. godine (Reuters)
Korejski poluotok nije bio tako blizu vojnom sukobu otkad je Sjeverna Koreja izvršila prvu nuklearnu probu 2006. godine (Reuters)

Sjeverna Koreja treba zaustaviti sve planove za nuklearne aktivnosti i aktivnosti s projektilima “zbog vlastite sigurnosti”, objavio je kineski list, upozoravajući kako Sjedinjene Američke Države jasno daju na znanje da ne planiraju “koegzistirati” s Pjongjangom, koji ima nuklearno oružje.

Sjevernokorejski državni mediji u utorak su opomenuli na mogućnost nuklearnog napada na SAD na bilo kakav znak američke agresije, dok američka mornarička borbena grupa plovi prema zapadnom Pacifiku, sila koju je predsjednik Donald Trump opisao kao “armadu”.

Trump, koji je pozvao Kinu da učini više kako bi zauzdala svog siromašnog saveznika i susjeda, rekao je u poruci na Twitteru kako Sjeverna Koreja “traži nevolje” i da će SAD “riješiti problem” s pomoći Pekinga ili bez nje, prenosi Hina.

Blizina sukoba

Korejski poluotok nije bio tako blizu “vojnom sukobu” otkad je Sjeverna Koreja izvršila svoju prvu nuklearnu probu 2006. godine, objavio je u uvodniku utjecajni kineski državni list The Global Times.

“Ne samo da je Washington pun pouzdanja i arogancije nakon napada projektilima na Siriju nego Trump isto tako želi da ga smatraju čovjekom koji ispunjava svoja obećanja”, piše list koji izdaju službene novine Komunističke partije, Narodni dnevnik.

“SAD odlučuje prekinuti Sjever u provođenju daljnjih nuklearnih proba. Ne planira koegzistirati s Pjongjangom, koji je naoružan nuklearnim oružjem”, navodi list.

“Pjongjang bi trebao izbjeći pravljenje pogrešaka u ovom trenutku.”

The Global Times, čiji se stavovi ne mogu izjednačavati s politikom Vlade Kine, piše kako će Peking vjerovatno snažno reagirati na bilo kakvu sjevernokorejsku probu.

Provokativni potezi

“Ako Sjever napravi još jedan provokativan potez ovog mjeseca, kinesko društvo željet će vidjeti da Vijeće sigurnosti UN-a usvoji oštre restriktivne mjere, koje dosad nisu viđene, poput ograničenja uvoza nafte Sjeveru”, napisao je list.

Očekuje se da će Pjongjang vojnim mimohodom u subotu obilježiti 105. godišnjicu rođenja Kim Il-sunga, utemeljitelja Sjeverne Koreje i djeda sadašnjeg vladara Kim Jong-una.

Sjeverna Koreja često obilježava važne obljetnice testovima svog nuklearnog oružja ili projektila.

Američki zvaničnici ranije su naglasili kako su oštrije sankcije najvjerovatniji način na koji će nastojati izvršiti pritisak na Sjevernu Koreju da odustane od svog nuklearnog programa iako Washington govori kako su sve opcije, uključujući i vojnu, na stolu.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO