Zlato Saddama Husseina nađeno u tenku T54

Zlato
Centralne banke svijeta kupile su 651,5 tona zlata u 2018, što je za čak 74 posto više nego u 2017. (Reuters)

Vojni kolekcionar u u Velikoj Britaniji je našao pet zlatnih poluga u vrijednosti od gotovo 1, 24 miliona američkih dolara u tenku T54, koji je kupljen na aukciji za 30.000 funti, a navodi se da se radi o zlatu koje su zaplijenili vojnici bivšeg iračkog predsjednika Saddama Husseina tokom prvog Zaljevskog rata.

Zlato se nalazilo u rezervoaru za gorivo tenka T54, koji je pripadao vojsci Saddama Husseina, a vjeruje se da je zaplijenjeno u Kuvajtu tokom iračke invazije 1990, javljaju britanski mediji.

Tenk proizveden u Kini

Vlasnik tenka, kolekcionar Nick Mead i njegov mehaničar Todd Chamberlain otvorili su rezervoar u nadi da će naći oružje.

“Nismo znali šta da radimo. Ne možete baš uzeti pet zlatnih poluga i odnijeti ih u zalagaonicu, bez da te ne ispitaju, pa smo pozvali policiju. Oni su sigurno morali probušiti rupu u rezervoaru i onda ubaciti poluge“, kazao je Chamberlain za britanski The Sun.

Mead je nedavno kupio tenk, proizveden u Kini, na eBayu. Policija Northamptonshirea je zaplijenila poluge i odnijela ih na sigurno mjesto u Londonu, dok istražuju slučaj.

Izvor: Agencije