UN: Glad prijeti Iraku

Od početka te ofanzive u oktobru prošle godine, čiji je cilj protjerivanje ISIL-a iz tog grada, više od 300.000 civila napustilo je Mosul (Reuters)

Više od polovine iračkih porodica u opasnosti je od gladi, saopćila je agencija UN-a i upozorila na “nezabilježene nivoe ranjivosti” stanovništva tokom višegodišnjih sukoba.

Kako se navodi, a sudeći po Svjetskom programu za hranu (WFP), većina porodica u zemlji neće se biti sposobna prehraniti ako se cijene osnovne hrane povećaju ili borbe eskaliraju, prenosi Reuters.

Konflikt i nestabilnost ugušili su proizvodnju hrane u Iraku, farmeri se sve više suočavaju s nedostacima sjemena i gnojiva, a mnogi su bili prisiljeni napustiti svoje zemljište ili prodati životinje.

Iračani jedva imaju za prehranu

Studija koju su zajednički uradili WFP i Vlada Iraka pokazuje da 2,5 posto stanovništva, odnosno 800.000 ljudi svake noći liježe gladno u krevet.

Postoji zabrinutost da se ova cifra može povećati jer dvije trećine interno raseljenih i više od polovine Iračana koji žive u svojim kućama jedva da imaju za prehranu.

Gotovo 75 posto iračke djece mlađe od 15 godina radi kako bi pomoglo svojim porodicama umjesto da idu u školu, navodi WFP.

Studija je bazirana na anketi više od 20.000 porodica u gradskim i seoskim naseljima širom zemlje, a urađena je prije napada na Mosul koalicije koju podržava SAD.

Od početka te ofanzive u oktobru prošle godine, čiji je cilj protjerivanje ISIL-a iz tog grada, više od 300.000 civila napustilo je Mosul.

Izvor: Agencije