U Siriji ubijena dva ruska vojna instruktora

Vojnici su se našli na udaru minobacačkog napada grupe pobunjeničkih boraca (EPA)

Ministarstvo odbrane Rusije saopćilo je u utorak da su pobunjenici u Siriji ubili dva ruska vojnika, koji su bili instruktori Vladinim trupama pod komandom predsjednika Bashara al-Assada, prenosi AFP.

“Ruski profesionalni vojnici, koji su u okviru sirijskih snaga djelovali kao instruktori, našli su se na udaru minobacačkog napada grupe pobunjeničkih boraca. U eksploziji minobacačke granate oni su poginuli”, citirala je ruska agencija Interfaks saopćenje ovog ministarstva.

U međuvremenu su vojni avioni sirijske avijacije nastavili gađati bačva-bombama oblasti provincije Hama koje su u rukama pobunjenika, saopćila je Sirijska opservatorija za ljudska prava (SOHR).

Sirijski vojni izvor negirao je tvrdnje SOHR-a, čije je sjedište u Londonu, i rekao da vojska nije upotrebljavala bačva-bombe, koje neselektivno nanose štetu na kopnu, prenosi Reuters.

Upozorenja SAD-a

SOHR tvrdi da je “izvjestan broj” bačva-bombi bačen na gradove sjeverno od grada Hame u oblasti u kojoj su pobunjeničke grupe prošlog mjeseca pokrenule ofanzivu.

Napadi su uslijedili dan nakon što je SAD upozorio da bi upotreba tih bombi mogla dovesti do novih američkih napada u Siriji.

Po direktnom naređenju predsjednika Donalda Trumpa, SAD je rano ujutro u petak izvršio raketni napad na sirijsku zračnu bazu Shayrat, što je dosad zvanično bio najveći direktan napad na sirijske snage od početka rata 2011. godine.

Kao glavni razlog za ovu akciju SAD je naveo da su s tog aerodroma poletjeli avioni koji su prije sedam dana djelovali hemijskim oružjem po civilima u gradu Khan Sheikhounu u provinciji Idlib.

Izvor: Agencije