Sjeverna Koreja odgovorit će na nove akcije SAD-a

SAD je poslao nosač aviona 'Carl Vinson' i njegovu flotu u vode kod Korejskog poluotoka (EPA)

Sjeverna Koreja najavila je snažan odgovor na svaku vojnu akciju koja bi mogla uslijediti nakon odluke ratne mornarice Sjedinjenih Američkih Država da pošalje nosač aviona Carl Vinson i njegovu flotu u vode kod Korejskog poluotoka.

“Smatrat ćemo SAD u potpunosti odgovornim za katastrofalne posljedice svojih nevjerovatnih akcija”, rekao je glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Sjeverne Koreje, prenijela je Korejska centralna novinska agencija.

Kako je dodao, ako se SAD usudi izabrati vojnu akciju uz parole “o preventivnom napadu i uništavanju glavnog štaba”, Pjongjang je spreman reagirati na sve vojne načine koje izabere Washington, prenosi Tanjug.

Ovaj izjava uslijedila je nakon što je državni sekretar Rex Tillerson rekao da američki raketni udari na sirijsku vojnu bazu kao odmazda za hemijski napad nose poruku svakoj državi koja djeluje van međunarodnih normi.

U pripremi šesto testiranje

On nije precizirao da misli na Sjevernu Koreju, ali je kontekst dovoljno jasan, piše AP.

Pjongjang nastoji razviti raketu dugog dometa koja može pogoditi američko kopno nuklearnom bojevom glavom.

Američki obavještajni izvori upozoravaju na mogućnost da Pjongjangu treba manje od dvije godine da razvije nuklearnu bojevu glavu koja bi mogla dosegnuti SAD.

Sjeverna Koreja izvršila je pet nuklearnih testiranja, od kojih dva prošle godine.

Satelitske snimke sugeriraju da režim priprema šesto testiranje.

Izvor: Agencije