Malala Yousufzai postala najmlađi UN-ov glasnik za mir

Yousufzai je najmlađa osoba koja je dobila Nobelovu nagradu za mir (2014) (Reuters)

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres imenovao je dobitnicu Nobelove nagrade Malalu Yousufzai (19) glasnikom za mir UN-a, kako bi promovirala obrazovanje djevojčica.

Yousufzai je time postala najmlađi glasnik za mir UN-a, štoj je najviša počast koju UN dodjeljuje svake druge godine, a ujedno je i najmlađa osoba koja je dobila Nobelovu nagradu za mir (2014. godine, kada je imala 17), prenosi Tanjug agenciju Reuters.

“Ti nisi samo heroj već i veoma posvećena i plemenita osoba”, rekao je Guterres Yousufzai.

Yousufzai je postala redovni govornik na globalnoj sceni i posjetila izbjeglički kamp u Ruandi i Keniji prošlog jula kako bi istakla muke djevojčica izbjeglica u Burundiju i Somaliji.

Napad talibana

Ova djevojka iz Pakistana postala je poznata kada su je talibani upucali u glavu 2012. godine dok je napuštala školu u jednom pakistanskom gradu.

“Ekstremisti su me pokušali zaustaviti i ubiti, ali nisu uspjeli. Ovo sada je novi život, ovo je drugi život i za mene je to svrha obrazovanja”, rekla je ona.

Ona je tada pogođena zbog kampanje koju je sprovodila protiv napora talibana da odvrate djevojčice od obrazovanja.

Sada živi u Velikoj Britaniji, gdje se liječila nakon što je upucana. U junu će završiti srednju školu, a, kako je rekla, voljela bi studirati filozofiju, političke nauke i ekonomiju

Aktualni glasnici za mir jesu i glumci Leonardo DiCaprio za klimatske promjene, Charlize Theron, čiji je fokus na prevenciji HIV-a i eliminaciji nasilja nad ženama, i Michael Douglas za razoružanje.

Izvor: Agencije