Laboratorijski nalaz: U Idlibu korišten sarin

Deseci Sirijaca su poginuli u napadu početkom mjeseca, dok su stotine ranjene (AP)

Ministar zdravstva Turske Recep Akdag saopćio je danas u gradu Erzurumu kako je utvrđeno da je u sirijskom Idlibu korišten plin sarin, javlja agencija Anadolija.

Akdag je rekao kako je u laboratoriju obavljen detaljan pregled uzoraka uzetih nakon napada hemijskim oružjem na regiju Khan Sheykhun, 4. aprila, u blizini grada Idliba.

On je dodao kako su obavljena ispitivanja u turskom laboratoriju za detekciju i utvrđivanje identiteta, kada su u pitanju napadi hemijskim oružjem.

„U uzorcima krvi i urina ubijenih i povrijeđenih u napadu u Idlibu, Saita Huseyina, Esme al-Hasan i Muhammeda Avata te Ahmeda Al-Saliha koji je na liječenju u gradu Hatayu, pronađena je izopropil metil fosfonska kiselina, metabolit sarina“, rekao je Akdag u izjavi za agenciju Anadolija.

Laboratorijske metode

Naglasio je kako je na međunarodnom planu bitno da je to potvrđeno na osnovu dvije laboratorijske metode.

„Prema standardima i pravilima Međunarodne organizacije za zabranu hemijskog oružja (OZHO) potvrdili smo kako je korišten sarin. Radovi na ostalim laboratorijskim nalazima, obdukciji i drugim pretragama se nastavljaju“, kazao je Akdag.

Turski ministar je na kraju pozvao međunarodne organizacije, prvenstveno UN, da predsjednika Sirije Bashara al-Assada proglase ratnim zločincem, te ponovio kako on treba biti procesuiran.

„Kao ljekar, kao ministar zdravstva, smatram da Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) treba podići svoj glas. WHO ne treba biti organizacija koja se svodi na pružanje podrške žrtvama, nego organizacija koja će po ovim pitanjima poduzeti mnogo ozbiljniju i aktivniju inicijativu“, naglasio je on.

Najmanje 86 osoba je poginulo, a više od 500 je ranjeno u napadu hemijskim oružjem koji se desio početkom mjeseca u Idlibu.

Izvor: Agencije