CIA izvršila 40 hakerskih operacija u 16 država

Operacije su primarno fokusirane na Bliski istok (AP)

Programi američke Centralne obavještajne agencije (CIA) za špijunažu na internetu, o kojima je WikiLeaks objavio podatke u martu, povezani su sa 40 špijunskih operacija u 16 država, što je prva javna procjena globalnih hakerskih operacija američke obavještajne agencije, saopćila je kompanija za računarsku sigurnost Symantec.

Programi koji se spominju u podacima koje je zviždački internetski sajt WikiLeaks nedavno objavio povezani su s elektroničkim infiltriranjem u međunarodne, finansijske, energetske i aerokosmičke organizacije širom svijeta, saopćila je ova kompanija sa sjedištem u američkoj saveznoj državi Kaliforniji, prenosi AP.

Kao i mnoge sigurnosne firme, Symantec do podataka dolazi posredstvom svojih klijenata.

Najviše na Bliskom istoku

No, iz ove kompanije nije objavljeno više detalja kako se ne bi špekuliralo o identitetu osoba ili organizacija koje su u ovo umiješane.

“Kad je riječ o regijama, Bliski istok najzastupljeniji je među ciljanim zemljama”, rekao je istraživač Dick O'Brien.

Kad je WikiLeaks počeo objavljivati podatke o programima za cyber-špijunažu početkom marta, objasnio je da su ti programi uzeti iz CIA-inog Centra za cyber-obavještavanje.

Nakon toga je Vlada SAD-a to gotovo javno priznala, a sedmicu kasnije predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump rekao je: “Samo želim da ljudi znaju da je CIA hakirana i da je mnogo toga odneseno.”

Izvor: Agencije