Avion Kaczynskog raspao se zbog eksplozivne naprave

Lech Kaczynski, Poljska, Avion, Zrakoplov, Pad, Avionska nesreća
U padu avionu prije sedam godina u Rusiji poginuli su poljski predsjednik sa suprugom i još 95 osoba (AP)

Komisija Vlade Poljske priopćila je da se zrakoplov koji se prije sedam godina srušio, pri čemu je poginuo poljski predsjednik Lech Kaczynski i još 95 putnika, najvjerojatnije raspao u zraku kad je došlo do detonacije eksploziva.

“Dosta toga ukazuje da je došlo do eksplozije na letu 10. travnja 2010. godine. Na temelju rezultata možemo reći da je uzrok eksplozije termobaričko punjenje eksplozivne naprave”, navodi se u priopćenju komisije, prenosi Tanjug od agencije Reuters.

Nova komisija predstavila je u ponedjeljak preliminarne rezultate na sedmu godišnjicu katastrofe u zapadnoj Rusiji, u kojoj su poginuli poljski predsjednik Lech Kaczynski sa suprugom i još 95 osoba, uglavnom političara.

Nova komisija, koju je sastavio poljski ministar obrane Antoni Macierewicz, kazala je da je zrakoplov eksplodirao i raspao se nekoliko minuta prije slijetanja.

Međusobne optužbe

U ranijim navodima kao krivci za pad zrakoplova označeni su ruski kontrolori leta, koji su, navodno, namjerno davali pogrešna uputstva.

Prethodna komisija optužila je za pad poljskog pilota i ruske kontrolore leta, dok su ruski izvještaji krivnju prebacivali na Poljake.

Istraga je prvobitno nagovještavala da je nesreći pridonijelo to što je jedno od krila zrakoplova zakačilo drvo u blizini piste.

Kako je AFP naveo, novi istražitelji bazirali su svoje nove zaključke na analizi razgovora između pilota zrakoplova i ruskih kontrolora zračnog prometa.

Izvor: Agencije