Vođa ruske opozicije Navaljni pušten iz zatvora

Aleksej Navaljni je odlučio doći pred sud s etiketom osobe koja se nema pravo kandidirati na predsjedničkim izborima (EPA)
Aleksej Navaljni je odlučio doći pred sud s etiketom osobe koja se nema pravo kandidirati na predsjedničkim izborima (EPA)

Lider ruske opozicije Aleksej Navaljni oslobođen je nakon što je proveo 15 dana u zatvoru zbog opiranja policiji za vrijeme protesta protiv navodne korupcije premijera Rusije Dmitrija Medvedeva.

Navaljni, koji je javno govorio protiv korupcije, uhapšen je 26. marta na najvećim nedozvoljenim demonstracijama u Moskvi u posljednjih nekoliko godina, a osuđen je zbog opiranja policiji, prenosi AFP.

On je u ponedjeljak oslobođen u zakazano vrijeme, rekao je vođa njegove kampanje Leonid Volkov, obraćajući se ispred nekoliko desetina novinara koji su se okupili ispred centra za pritvor gdje je Navaljni bio zatvoren.

Agencija navodi da je policija Navaljnog prije oslobađanja premjestila u drugi centar za pritvor, očigledno u pokušaju da izbjegne medije.

“Čekali smo Alekseja ovdje, međutim pozvao me je i rekao da su ga premjestili u drugu policijsku stanicu u Konkovu i oslobodili u tačno vrijeme kada je isteklo 15 dana”, rekao je Volkov.

Demonstracije protiv državne agencije

Evropski parlament zahtijevao je od Rusije da oslobodi Navaljnog kao i ostale koji su uhapšeni u toku protesta u Moskvi i ostalim ruskim gradovima.

Deseci hiljada demonstranata protestirali su u Moskvi i drugim gradovima na demonstracijama protiv državne korupcije, što je, kako je AP prenio, najveće ispoljavanje nezadovoljstva u toj državi za više proteklih godina.

Nedavni video koji je objavio Navaljni optužuje Medvedeva da je u tajnosti posjedovao, kako navodi agencija, čitav niz luksuznih kuća i taj video je pokrenuo nedavne proteste. 

Tužilaštvo Rusije poslalo je zahtjev državnoj agenciji za komunikacije da blokira stranice na društvenim mrežama koje pozivaju na održavanje protesta u Moskvi i drugim gradovima širom Rusije.

Medvedev je izjavio da su optužbe opozicije o korupciji protiv njega “besmislice” i politički motivirane, javlja Reuters.

“Takozvane istrage” su pokušaj da se ljudi izvedu na ulice, rekao je on.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO