Le Pen: Francuska nije odgovorna za deportacije Jevreja

Smatram da Francuska nije odgovorna za Vel d'Hiv, rekla je Le Pen (Arhiva)

Francuska predsjednička kandidatkinja krajnje desnice Marine Le Pen izazvala je u ponedjeljak proteste svojih političkih protivnika i izraelske vlade nakon što je odbacila odgovornost Francuske za masovna hapšenja Jevreja u Parizu tokom Drugog svjetskog rata.

Dvije sedmice prije prvog kruga francuskih predsjedničkih izbora, Le Pen je ponovno otvorila stare rane pokrenuvši raspravu o ulozi države u jednoj od najmračnijih epizoda francuske historije u vrijeme nacističke okupacije.

“Smatram da Francuska nije odgovorna za Vel d'Hiv”, rekla je Le Pen, misleći na biciklistički zimski stadion na kojemu su u julu 1942. okupljeni uhapšeni Jevreji, njih gotovo 13.000, otkuda su deportirani u logor Auschwitz.

“Mislim da ako ima odgovornih ljudi, da su to oni koji su bili na vlasti u to vrijeme. To nije Francuska”, rekla je Le Pen u intervjuu za Le Figaro, RTL i LCI.

Reakcija Izraela

Nakon tih izjava oglasili su se njeni protivkandidati na izborima.

“Neki su ljudi zaboravili da je Marine Le Pen kći Jean-Marie Le Pena. Oni se nisu promijenili”, kazao je centristički predsjednički kandidat Emmanuel Macron za televiziju BFM.

Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je kako žali zbog toga što antisemitizam “danas ponovno diže glavu”.

“To je u suprotnosti s historijskom istinom koja je izražena u izjavama francuskih predsjednika koji su priznali odgovornost države za sudbinu francuskih Jevreja stradalih u holokaustu”, izjavio je glasnogovornik ministarstva.

Analitičar Gilles Ivaldi sa Univerziteta u Nici izjavio je da joj je ta izjava naštetila.

“To je u potpunoj suprotnosti s naporima stranke i ide u korist svima onima koji kažu da je Nacionalna fronta i dalje stranka ekstremnih desničarskih militanata i kulture”, kazao je Ivaldi.

Le Pen je u nedjelju kasno navečer objavila saopćenje u kojemu navodi da smatra da je francuska vlada bila u egzilu u Londonu za vrijeme okupacije i da njeno stajalište “ni na koji način ne oslobađa osobne odgovornosti Francuze koji su sudjelovali u užasavajućem okupljanja na Vel d'Hivu i u svim zločinima počinjenim tokom tog perioda”.

Izvor: Agencije