Erdogan u Dijarbakiru traži podršku za ustavne reforme

Erdogan je pozvao okupljene da glasaju za promjene (Anadolija)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u Dijarbakiru, većinski kurdskom gradu, zatražio je podršku za ustavne promjene na referendumu.

Erdogan je prvi put, nakon opštih izbora 2015. godine posjetio najveći kurdski grad u Turskoj.

Hiljade pristalica pozvao je da na referendumu sredinom ovog mjeseca glasaju za ustavne promjene.

Prethodno je, u tom gradu na jugoistoku Turske, prokurdska Narodna Demokratska Stranka glasače pozvala da ne podrže ustavne promjene.

Riječ je o području na kojem su posljednjih godinu i po bili česti sukobi pripadnika Radničke partije Kurdistana i Turskih oružanih snaga.

Predsjednik Erdogan, na skupu u Dijarbakiru, poručio je da su mu interesi birača na prvom mjestu.

„Ja sam vaš brat. Dok god sam ja na čelu ove države, nijedan vam terorista neće smjeti nauditi. Prava i slobode koje imate, ekonomski razvoj, uvjeravam vas da ćete sve to imati. Bilo ko, ko pokuša kršiti vaša prava imat će posla sa mnom. Turska ne može bez Istanbula, Izmira i Antalije. Isto tako, Turska ne može bez Dijarbakira“, poručio je Erdogan.

Promjene u predsjednički sistem

Posjeta turskog predsjednika Dijarbakiru je važna iz dva aspekta. Prvo, iz ekonomskog – pokrenuto je više desetaka razvojnih proojekata u vrijednosti otprilike 90 miliona dolara.

S druge strane, u Dijarbakiru živi kurdsko stanovništvo.

Erdogan je pozvao okupljene da na referendumu 16. aprila o paketu ustavnih promjena gasaju za te promjene koje uključuju i promjenu političkog sistema iz parlamentarnog u predsjednički.

Tvrdi da su te promjene važne za budućnost Turske. Uputio je i niz poruka vezanih za borbu sa Radničkom partijom Kurdistana.

Naveo je da država i vlada, kao i turski narod, žele mir, a i dodao da nema mira s onima koji nose oružje, te da neće biti uspostaviljena autonomija.

Izvor: Al Jazeera