Mursijev sin se žali na zlostavljanje u zatvoru

Osama Mursi nalazi se u zatvoru Škorpion (Reuters)

Porodica svrgnutog egipatskog predsjednika Muhameda Mursija kaže kako je Mursijev sin Osama izložen kršenju prava u zatvoru Škorpion na jugu Egipta, što sigurnosni izvor smatra „neistinitim tvrdnjama“.

Optužbe koje je uputila porodica Mursi protiv uprave zatvora Škorpion na Facebooku je objavio Abdullah Muhamed Mursi.

On kaže da porodica, još od 8. decembra prošle godine, kada je Osama Mursi uhapšen nije dobila dozvolu da ga posjeti u zatvoru ili da mu donese lične stvari, poput lijekova, odjeće ili hrane.

Porodica je u saopćenju citirala i Osamine izjave, koje je dao nekoliko dana prije nego što je uhapšen. Tom prilikom je rekao da se porodici već tri i po godine uskraćuje i zabranjuje posjeta Muhamedu Mursiju u zatvoru Burj Al Arab. Porodica svrgnutog predsjednika apelirala je na „međunarodne organizacije, prije svega UN-a, da interveniraju kako bi im se dozvolila posjeta Muhamedu Mursiju.“ 

Posjete zabranjene zbog sigurnosti

Navode još i to da se Osama na posljednjem ročištu, održanom 25. februara, požalio svom advokatu na zlostavljanje u zatvoru Škorpion.    

 „Aktuelne egipatske vlasti odgovorne su sa sigurnost Osame Mursija i njegovo zdravstveno stanje“, navodi se u saopćenju porodice Mursi.

S druge strane, sigurnosni izvor iz zatvorske uprave kaže kako su „tvrdnje porodice Mursi o neprimjerenom ponašanju prema njihovom sinu potpuno neistinite“, ali je priznao da su „posjete zatvoreniku zabranjene iz sigurnosnih razloga“, bez dodatnog pojašnjenja.

Osama Mursi je jedan od 739 optuženih, među kojima je i istaknuti vođa Muslimanske braće Muhamed Badie. Njima se trenutno sudi za razbijanje demonstracija u Kairu.

U augustu 2013, približno 1.4000 je poginulo kada su pripadnici egipatske vojske i policije razbili demonstracije Mursijevih pristalica na Trgu Rabi'a al-Adawiya i Nahda, prema podacima organizacija za ljudska prava.

Izvor: Agencije