Trump: Iz Guantanama se na ratište vratila 122 zatvorenika

U Guantanamu se nalazilo 680 zatvorenika, a taj je broj smanjen na 242 kada je Barack Obama inauguriran 2009. godine (Arhiva)

Američki predsjednik Donald Trump objavio je na Twitteru da su se 122 zatvorenika iz zatvora Guantanamo na Kubi, koje je oslobodila administracija njegovog prethodnika Baracka Obame, vratila na ratište.

On nije precizirao kako je došao do tog broja, ali je njihovo puštanje nazvao “još jednom užasnom odlukom”, prenosi AP.

U ponedjeljak je u zračnim napadima protiv grupe povezane s Al-Kaidom u Jemenu ubijen bivši zatvorenik koji je oslobođen iz zatvora 2009. godine uprkos ranijim preporukama da ostane u pritvoru zato što se smatra “velikom prijetnjom” za SAD i njegove saveznike.

U zatvoru u Guantanamu nalazilo se približno 680 zatvorenika, a taj je broj smanjen na 242 kada je Obama inauguriran 2009. godine.

‘Bacanje novca’

Obama je izjavio da je održavanje tog zatvora bacanje novca i da je sam zatvor “sredstvo regrutiranja za ekstremiste”.

Trump je u ponedjeljak potpisao revidiranu uredbu o migrantima, iz koje su izuzeti državljani Iraka.

Trumpovu raniju odluku o zabrani putovanja u Sjedinjene Američke Države građanima sedam većinski muslimanskih zemalja odbacio je američki sud.

Na spisku zemalja čiji državljani 90 dana neće moći putovati u SAD ostali su Iran, Libija, Sirija, Somalija, Sudan i Jemen.

Irak je, navodno, uklonjen sa spiska, zato što je Vlada Iraka uvela dodatne mjere kontrole imigracijske procedure, kao i zbog zajedničke borbe protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant.

Izvor: Agencije