Britanski lovci prinudno spustili rumunski avion

Piste su zbog incidenta bile zatvorene jednu minutu (EPA)

Britanske zračne snage presrele su rumunski privatni avion, ispratile ga i sigurno prizemljile na aerodrom u Birminghamu zbog poteškoća u komunikaciji tokom leta.

Službenica kontrolnog centra u Birminghamu rekla je da su britanski avioni u utorak ujutro presreli mali avion Saab 340 s tri člana posade kad je ušao u zračni prostor Velike Britanije, jer je bilo poteškoća u komunikaciji, prenosi AP.

Prema njenim riječima, avion je sigurno praćen do međunarodnog aerodroma u Birminghamu, 190 kilometara sjeverno od Londona.

Pripravnost za presretanje

Teretni avion, koji je prevozio tri člana posade i nije imao putnika, presrela su dva mlažnjaka tipa Typhoon i jedan Voyager.

“Britanska kraljevska avijacija potvrđuje da su avioni Typhoon jutros poslani iz Lincolnshirea kako bi presreli civilni avion koji je izgubio vezu s kopnom”, rekao je glasnogovornik Britanske kraljevske avijacije.

Zbog tog slučaja piste su bile zatvorene jednu minutu.

Avioni tipa Typhoon u pripravnosti su 24 sata kako bi zaštitili britanski zračni prostor i mogu biti pokrenuti u roku jedne minute kako bi presreli avion.

Izvor: Agencije