Trump potpisao novu uredbu, izuzet Irak

Američki predsjednik Donald Trump potpisao je novu uredbu kojom je uklonjen Irak s popisa zemalja čiji državljani neće 90 dana moći u Sjedinjene Države, pošto mu je prvu verziju uredbe o imigrantima blokirao savezni sud.

Ostalih šest većinski muslimanskih zemalja: Iran, Libija, Sirija, Somalija, Sudan i Jemen – ostale su na popisu. 

Irak je uklonjen s liste pošto je iračka vlada uvela dodatne mjere kontrole imigracijske procedure i zbog zajedničke borbe protiv Islamske države Irak i Levant, rekao je ranije izvor iz Bijele kuće. Tisuće Iračana borile su se rame uz rame s Amerikancima protiv naoružanih skupina ili im u tome logistički pomagali.

Kritike u cijelom svijetu

Nova uredba neće zahvatiti niti desetke tisuća stalnih stanovnika SAD-a, vlasnika zelene karte, iz navedenih zemalja.

Izvršna uredba od 27. siječnja zabranjivala je ulazak u SAD državljanima sedam zemalja s muslimanskom većinom kroz 90 dana, izbjeglicama 120 dana, a sirijskim izbjeglicama trajno.

Izazvavši kritike u cijelom svijetu i val prosvjeda u SAD-u, uredba je suspendirana odlukom američkog suda.

Trump međutim cijelo vrijeme snažno brani uredbu te kaže kako je ona potrebna da bi se Amerikanci zaštitili od terorista koji bi mogli ući u SAD iz jedne od zemalja na koje se odnosi zabrana. Sad se odlučio na novu verziju uredbe jer misli da će je tako lakše braniti na sudovima.

Tužilac: Trump kapitulirao

Uredba je izazvala kaos na američkim, ali i aerodromima država na koje se zabrana odnosila.

Državni tužilac Washingtona Bob Ferguson, koji je osporio prvobitnu uredbu predsjednika SAD-a o zabrani ulaska državljana sedam pretežno muslimanskih zemalja, izjavio je u ponedjeljak da je Trump svojom novom uredbom ‘kapitulirao’ po pitanju brojnih ključnih odredbi prethodno suspendiranih na sudu.

Washington i Minnesota uspješno su osporili prvobitnu uredbu o zabrani ulaska u SAD prošlog mjeseca, kada je Apelacioni sud odbio provesti uredbu koju je niži sud blokirao.

Izvor: Al Jazeera i agencije