Zemljotres na Filipinima, jedna osoba nastradala

Filipini su na pacifičkom 'vatrenom prstenu', gdje se spajaju tektonske ploče, zbog čega potresi i erupcije vulkana nisu rijetkost (AP)

Najmanje jedna žena je izgubila život, a 25 osoba je povrijeđeno u zemljotresu jačine 5,9 stepeni po Rihterovoj skali, koji je pogodio Filipine, saopćila je filipinska seizmološka agencija.

Zemljotres koji je pogodio južni otok Mindanao u stvari je naknadni potres nakon zemljotresa jačine 6,7 stepeni, u kome je 10. februara nastradalo 10 osoba, a povrijeđeno više od 100, prenio je Reuters.

Prema riječima Sol Matugas, guvernerke Surigao del Nortea, jedna starija žena je preminula uslijed srčanog zastoja, dok je 25 ljudi zadobilo lakše povrede, prenosi Tanjug.

Vatreni prsten

U zemljotresu su srušene i dvije kuće, a pojedini objekti koji su bili oštećeni u prošlomjesečnom zemljotresu, sada su pretrpjeli nova oštećenja.

Filipini su na pacifičkom “vatrenom prstenu”, gdje se spajaju tektonske ploče, zbog čega potresi i erupcije vulkana nisu rijetkost.

U zadnjem razornom potresu magnitude 7,1 stepeni, koji je u oktobru 2013. godine pogodio središte Filipina, poginulo je 220 ljudi.

Izvor: Agencije