Video: Sukobi pristalica i protivnika Trumpa

Širom Sjedinjenih Američkih Država održani su skupovi podrške za Donalda Trumpa, ali i protesti protiv njega, a do problema je došlo kada su se sukobili.

Sudionici skupa podrške Trumpu su nosili američke zastave i znakove na kojima su izrazili podršku Trumpu i želje za velikom Amerikom, prenosi Fena.

Do skupova podrške je došlo u raznim državama, onima u kojima je Trump pobijedio na izborima, ali i u onima u kojima je izgubio.

Kako prenosi ABC News, jedan od najnasilnijih skupova je bio u Berkleyju u Kaliforniji. Tamo je deset osoba uhapšeno nakon što se sukobilo gotovo 500 pristalica i protivnika Donalda Trumpa.

 

Policija je izjavila kako su svim silama pokušali odmah prekinuti sukob i identificirati žrtve i osumnjičene. Od deset uhapšenih, njih petero je optuženo za napad, od čega je četvero optuženo za napad smrtonosnim oružjem.

Jedna osoba je imala nož, a policija je zaplijenila i velik broj cijevi, palica i drvenih komada. Čak su uhapsili i jednu grupu koja je na proteste krenula s ciglama. Hitna je zaprimila najmanje dvije osobe s povredama glave.

Jedan od najnasilnijih skupova je bio u Berkleyju u Kaliforniji

U Nashvilleu je također došlo do sukoba te su najmanje dvije osobe uhapšene. U Washingtonu su demonstranti napali policajce, a policija ne želi reći jesu li protestirali protiv Trumpa ili su došli na skup njegove podrške.

U gradovima poput Austina i Phoenixa, protesti su prošli mirno.

Izvor: Agencije