Video: Sa vlastitih 1,2 miliona dolara pomogao izbjeglicama

Kanadski biznismen je potrošio više od milion američkih dolara kako bi pomogao sirijskim izbjeglicama da izgrade novi život u Kanadi.

Jim Estill, direktor kompanije Danby Appliances, odlučio je da dovede u Kanadu više od pedeset porodica sirijskih izbjeglica.

“Nisam htio da ostarim i da kažem da se moje vrijeme desila najveća humanitarna kriza i da ja nisam uradio ništa povodom toga”, rekao je on.

Biznismen Estill je potrošio gotovo 1,2 miliona dolara kako bi sponzorirao izbjeglice.

On im nudi posao u svojoj kompaniji, ali i u drugim poduzetničkim projektima.

Nastavnici, ljekari i građevinci volontiraju zajedno sa starijim izbjeglicama koje su došle tokom sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća kako bi pomogli novim izbjeglicama.

“Imam osamsto volontera i svaka porodica koja dođe ima porodicu-mentore koji govore arapski i 4-5 porodica-mentora koji govore engleski, te se pobrinemo da imaju neke bitne stvari za svakodnevni život kao što su račun u banci, mentori se voze autobusima sa njima, kako bi im pokazali kako da se kreću, odvodimo ih na tržnicu i pobrinemo se da imaju člansku kartu za biblioteku, odnosno pobrinemo se da imaju sve što im treba”, pojasnio je Estill.

“Pomažemo im tokom teških vremena i onda oni sami izgrade novi život.”

Ahmad je jedan od Sirijaca koje je Estill doveo u Kanadu.

On je rekao da je bio potreban samo jedan e-mail za njega i njegovu porodicu da budu spašeni.

“Nakon onog što se desilo u Siriji, nigdje nismo mogli naći smještaj, tako da sam jedno vrijeme morao otići u Liban, nakon čega sam došao ovamo”, rekao je Ahmad.

“Pokušavam da se prilagodim i zasad sve dobro ide. Mi smo sretni i život je ovdje dobar.”

“Dobro se osjećate, pogotovo kad vidite djecu”, kazao je Estill.

“Ljudi su došli iz užasne situacije i ovdje su sigurni i smještaju se.”

Estill želi da drugi direktori i milijarderi slijede njegov primjer.

“To je ispravna stvar i nadam se da ću nadahnuti druge ljude da urade isto. Jednostavno želite biti na dobroj strani svijeta.”

Izvor: Al Jazeera i AJ+