Pred Njujorškim sudom se pojavio Elvis Redžepagić

Advokatica Redžepagića je tražila savjetovanje i podršku a ne zatvor (AP)

Američki državljanin Elvis Redžepagić, koji je optužen za pokušaj pružanja materijalne podrške stranoj oružanoj grupi, saslušan je pred sudom u New Yorku.

On je u više navrata putovao na Bliski istok u nastojanju da se priključi grupi ISIL ili nekoj drugoj oružanoj grupi u Siriji, prenosi AP.

Redžepagić (26) je američkim vlastima rekao da je bio spreman da se raznese bombom i žrtvuje sebe za ciljeve grupe, navelo je tužilaštvo.

On je uhapšen 2. februara na Long Ajlendu i nalazi se u pritvoru bez prava na kauciju.

Redžepagić je ispričao vlastima nakon hapšenja da je postao predani muslimanski vjernik dok je bio u Crnoj Gori, a kasnije je u više navrata išao u Siriju, Tursku i Jordan u pokušaju da se priključi oružanim grupama.

Sarađivao sa vlastima

Njegova advokatica Mildred Whalen rekla je da je on sarađivao sa vlastima i dodala da će zajedno sa njegovom porodicom raditi na tome da američka vlada uvidi da je njemu potrebna podrška i savjetovanje a ne zatvor.

“Od kako sam se vratio iz Turske gdje sam pokušao da se pridružim Jabhat al-Nusri CIA me uznemirava, ali nadmudrio sam ih”, napisao je on prijatelju preko Facebooka u oktobru 2015. godine.

CIA je u subotu odbila da komentariše slučaj Redžepagića, navodi AP.

Izvor: Agencije