Kern: Zabraniti mitinge turskih političara u EU

Kern je pozvao EU da okonča pregovore sa Turskom o članstvu u tom bloku (Reuters)

Austrijski kancelar Christian Kern pozvao je na zabranu mitinga turskih političara u Evropskoj uniji kako bi se spriječilo da se pojedinačne zemlje članice Unije, kao što je Njemačka, nađu pod pritiskom Ankare.

Kern je, u intervjuu za nedjeljno izdanje njemačkog lista Die Welt, pozvao EU da okonča pregovore sa Turskom o članstvu u tom bloku i da odbaci ili ograniči pomoć od 4,5 milijardi eura koja je planirana za Tursku do 2020. godine.

“Trebalo bi da preorijentiramo odnose sa Turskom bez iluzija o članstvu u EU”, istakao je austrijski kancelar, prenosi Reuters.

Prema njegovim riječima, Turska se u proteklih nekoliko godina sve više udaljavala od Evrope, gazeći ljudska prava i demokratske vrijednosti, dok je “sloboda medija u toj zemlji strana riječ”.

Kern je, također, kritizirao hapšenje njemačkog novinara turskog porekla Deniza Yucela, inače dopisnika lista Die Welt, pozvavši na njegovo hitno oslobađanje, a kritizirao je i hapšenja mnogih drugih novinara, akademika i državnih službenika u Turskoj, prenosi Tanjug.

Važan partner

Međutim, austrijski kancelar je ukazao da Turska ostaje važan partner EU po pitanju sigurnosti, migracija i ekonomske saradnje, istakavši da je Ankara ispunila obaveze koje ima u skladu sa sporazumom o izbjeglicama i migrantima postignutim sa Unijom.

Turska je u subotu najavila da će, uprkos protivljenju vlasti u Njemačkoj i Holandiji, nastaviti da drži mitinge u objema zemljama kako bi pozvala Turke koji tamo žive da podrže referendum zakazan za 16. april s ciljem jačanja ovlaštenja predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu kritizirao je kao “nedemokratska” njemačka i holandska ograničenja nametnuta u vezi sa održavanjem takvih skupova, upozorivši da će Turska nastaviti sa mitinzima uoči glasanja, podsjeća britanska agencija.

Izvor: Agencije