Više od 30.000 civila pobjeglo iz Halepa

Za šest godina sirijskog sukoba poginulo je više od 330.000 osoba, a više miliona je raseljeno i izbjeglo (EPA)

Više od 30.000 civila pobjeglo je prethodnih dana iz provincije Halep, zbog svirepih sukoba vladinih snaga koje podržava ruska vojska i boraca grupe Islamska država Irak i Levant, koje traju već sedmicama na sjeveru zemlje.

Snage sirijske vlade potpomognute ruskim zračnim snagama i artiljerijom vodile su “žestoke” sukobe sa grupom Islamska država Irak i Levant i od polovine januara zauzele oko devedeset sela u toj provinciji, prenosi AFP pozivajući se na sirijsku državnu agenciju.

Kako se navodi, samo osam sela je oslobođeno u toku današnjeg dana, a zajedničkim snagama ruska i sirijska vojska preuzele su kontrolu na sjevernu provincije, prenosi Tanjug.

Kako navodi Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sjedištem u Londonu, cilj je grad Khafsah, gdje se nalazi glavna crpna stanica za vodu u provinciji Halep.

Napad na civile

Stanovnici Halepa su već 47 dana bez vode, nakon što su pripadnici ISIL-a presjekli vodosnabdijevanje.

Ranije danas saopćeno je da je najmanje jedanaest civila poginulo, a na desetine je ranjeno u selu Oqayrabat u centralnoj Siriji u napadima koje je najvjerovatnije izvršila Rusija.

U nedavno oslobođenom antičkom gradu Palmiri i dalje dolazi povremeno do sukoba između snaga sirijske vlade i ISIL-a, prenosi Russia Today i dodaje da nije jasno da li su neki borci te grupe još u gradu.

RT navodi da uprkos sporadičnim sukobima, borci ISIL-a se povlače, naročito od kada je elitna jedinica sirijske vojske “Lovci na Islamsku državu Irak i Levant” zauzela strateški važnu elektranu koja se nalazi kod južnog ulaza u Palmiru.

Ta važna pobjeda presjekla je rutu boraca ISIL-a za snabdijevanje u tom gradu.

Elitna jedinica “Lovci na Islamsku državu Irak i Levant” ima zadatak da protjeruje i štiti Palmiru od ISIL-a.

Izvor: Agencije