Video: Srušio se sirijski avion, ostaci pronađeni u Turskoj

Sirijska opoziciona vojska javila je da su njihove snage oborile avion snaga sirijskog predsjednika Bashara Al-Assada, koji je bombardirao sirijski grad Idlib.

Grupa Ahrar al-Sham objavila je videosnimak navodnog rušenja aviona, na kojem se vidi ispaljivanje hitaca na sirijsku letjelicu. Mediji navodi kako se radi o avionu MIG-23.

Turski premijer Binali Yildirim saopćio je da je u toku potraga za pilotom koji se možda spustio na turskoj strani granice.

On je dodao da za sada nije jasno zašto se avion srušio i da su vremenski uvjeti mogući razlog.

Ostaci aviona snaga sirijskog predsjednika Bashara al-Assada

Erdal Ata, guverner turske pokrajine Hatay, koja se nalazi na granici sa Sirijom, potvrdio je da je stigla dojava da je jedan avion pao oko sela Yaylacik, nedaleko od Hataya.

“Prema informacijama koje sam upravo dobio, ekipe naše Žandarmerije pronašle su olupinu aviona. Mjesto pilota u aviona bilo je prazno tako da smatramo da je pilot iskočio prije pada aviona”, kazao je Ata.

Informaciju o rušenju aviona za agenciju Anadolija potvrdio je i glasnogovornik opozicione vojne grupe Ahrar al-Sham Ahmed Karaali.

“Režimski avion je letio nisko tokom bombardiranja Idliba. Pogodili smo ga protuavionskim topom 23 mm. Nakon što je pogođen, primijetili smo da je došlo do kvara. Počeo je padati”, kazao je Karaali.

Izvor: Agencije