Video: Ruševine Palmire nakon protjerivanja ISIL-a

Sirijsko Ministarstvo odbrane objavilo je snimak antičkog grada Palmire nakon što je vojska preuzela taj grad od grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Na snimku je prikazana i tvrđava Palmira, koju su u četvrtak od ISIL-a preuzele snage Sirijske vlade i njeni saveznici.

Snage Vlade također su preuzele kontrolu i nad područjem modernog kompleksa oko hrama do jugozapadnog dijela grada, prenio je Reuters pozivajući se na vojni medij Hezbollaha.

U toku šestogodišnjih sirijskih sukoba, ISIL je dva puta preuzimao kontrolu nad Palmirom čije drevne ruševine predstavljaju dio svjetske baštine UNESCO-a.

Sirijska vojska uspjela je preuzeti kontrolu nad Palmirom u martu prošle godine, ali ju je ISIL ponovo zauzeo u decembru.

Pripadnici ISIL-a su uništavali drevne spomenike u toj oblasti oba puta kada su imali kontrolu na tom području, što je UN osudio kao ratni zločin.

Kada je ISIL prvi put zaposjeo Palmiru 2015. godine, uništio je spomenike među kojima je i spomenik star 1.800 godina od izuzetne važnosti.

Prošlog mjeseca je vladina agencija SANA javila kako je ta grupa uništila dio rimskog amfiteatra i kapiju tetrapilon, koji su drevni rimski spomenici.

Izvor: Agencije