UN: Navodna upotreba hemijskog oružja ratni zločin

Dima Nadm Hamid je na liječenju zbog mogućeg izlaganja otrovnim agensima (Reuters)

Dvanaest osoba, među kojima ima žena i djece, na liječenju su zbog moguće izloženosti djelovanju hemijskog oružja u Mosulu, gdje se grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL) odupire ofanzivi iračkih snaga koje podržavaju SAD, saopćili su Ujedinjeni narodi.

Svjetska zdravstvena organizacija UN-a aktivirala je s partnerima i lokalnim zdravstvenim vlastima “hitan plan za sigurno liječenje muškaraca, žena i djece za koje postoji mogućnost da su bili izloženi visoko toksičnim hemikalijama”, saopćila je ta organizacija, prenosi Reuters.

Svih 12 pacijenata su, navodi se u saopćenju, primljeni od 1. marta radi liječenja kojem su podvrgnuti u Erbilu, glavnom gradu kurdske regije u Iraku, istočno od Mosula.

Četvero među njima pokazuju “ozbiljne znake povezane sa izloženošću agensu koji izaziva plikove na koži”.

Pacijenti su bili izloženi hemijskim agensima na istočnoj strani Mosula, navodi se u saopćenju.

Poziv na istragu

Međunarodni komitet Crvenog križa (ICRC) saopćio je u petak da su petero djece i dvije žene na liječenju zbog izloženosti hemijskim agensima.

U saopćenju ICRC-a se ne precizira koja strana je koristila hemijske agense koji izazivaju plikove, crvenilo očiju, iritacije, povraćanje i kašalj.

Humanitarna koordinatorica UN-a u Iraku Lise Grande pozvala je na istragu.

“Ovo je strašno. Ukoliko se tvrdnje o upotrebi hemijskog oružja potvrde, riječ je o ozbiljnom kršenju međunarodnog humanitarnog prava i o ratnom zločinu, bez obzira na to ko su mete ili žrtve napada”, saopćila je Grande.

Iračke snage su zauzele istočnu stranu Mosula u januaru, poslije 100 dana borbe i izvele su napad na oblasti zapadno od rijeke Tigris 19. februara.

Istočna strana grada je ostala u dometu raketa i minobacačkih granata ISIL-a napominje britanska agencija.

Izvor: Agencije