Turska će nastaviti sa skupovima u Njemačkoj i Holandiji

Referendum o ustavnim reformama u Turskoj, koje će omogućiti predsjedniku veća ovlaštenja, zakazan je za 16. april (AP)

Turska će nastaviti da održava skupove u Njemačkoj i Holandiji, uprkos protivljenju vlasti u tim zemljama, kako bi utjecala na Turke koji žive u tim zemljama da podrže “jačanje moći predsjednika” Recepa Tayyipa Erdogana, kazao je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu.

Cavusoglu je kritizirao zabranu Njemačke i Holandije ocijenivši da je nedemokratska, ističući da će Turska nastaviti da održava skupove do 16. aprila kada će se održati referendum u Turskoj, prenosi Tanjug.

“Niko nas ne može spriječiti. Možemo da idemo gdje hoćemo, sastajemo se sa našim građanima, organiziramo skupove”, rekao je Cavusoglu tokom kampanje na jugu Turske, prenosi Reuters.

Zabrana skupova

Prema njegovim riječima, Holandija je poručila da ne smiju da vrše kampanju na javnim mjestima u Holandiji.

“Šta mislite pod tim? Gdje je demokratija, gdje je sloboda izražavanja”, rekao je Cavusoglu.

Nekoliko članova koalicije koju predvodi CDU njemačke kancelarke Angele Merkel izrazilo je zabrinutost ranije u subotu zbog održavanja skupova podrške turskom predsjedniku, među njemačkim Turcima, kojih u toj zemlji ima 1,5 miliona.

Do sada je zabranjeno nekoliko skupova iz sigurnosnih razloga, što je izazvalo bijes turskih lidera koji su optužili Njemačku za duple standarde.

Holandska vlada obavijestila je u petak Ankaru da su skupovi te vrste “nepoželjni” u toj zemlji, odgovarajući na zahtjev za održavanjem skupa u Roterdamu.

Referendum o ustavnim reformama u Turskoj, koje će omogućiti predsjedniku veća ovlaštenja, zakazan je za 16. april.

Izvor: Agencije