S. Koreja: SAD će skupo platiti ako nas stavi na crnu listu

Južna Koreja tvrdi da je Kim Jong-un naredio da njegov polubrat bude ubijen jer bi mu mogao biti rival (Reuters)

Sjeverna Koreja upozorila je Sjedinjene Američke Države da će “skupo platiti” ako stave Pjongjang na listu zemalja koje podržavaju terorizam, nakon što je osumnjičeni za ubistvo polubrata sjevernokorejskog lidera rekao da je bio žrtva zavjere.

“SAD će i te kako shvatiti koliko skupo moraju da plate svoje neosnovane optužbe protiv dostojanstvene Sjeverne Koreje ako je stave na listu zemalja koje podržavaju terorizam”, rekao je glasnogovornik sjevernokorejskog Ministarstva vanjskih poslova državnoj novinskoj agenciji KCNA.

Neimenovani glasnogovornik je naglasio da se Pjongjang protivi “svim oblicima terorizma” i optužio SAD da pokušava da ukalja ugled Sjeverne Koreje, prenosi AFP.

Ubistvo polubrata

Polubrat sjevernokorejskog lidera Kim Jong-una, Kim Jong-nam (45), ubijen je prošlog mjeseca na aerodromu u Maleziji jakim nervnim otrovom VX, nakon čega je pokrenuta međunarodna istraga, prenosi Tanjug.

Južna Koreja je za ubistvo optužila Pjongjang, tvrdeći da je Kim Jong-un naredio da njegov polubrat bude ubijen jer bi mu mogao biti rival.

Južnokorejski i japanski mediji su, pozivajući se na diplomatske izbore, poslije tog ubistva naveli da SAD razmatra mogućnost da vrati Sjevernu Koreju na listu zemalja koje podržavaju terorizam, a na kojoj se nalaze Iran i Sirija, podsjeća francuska agencija.

Izvor: Agencije