Mediji: Washington hakirao sjevernokorejske rakete

Pjongjang je u osam zadnjih mjeseci uspješno ispalio tri rakete srednjeg dometa (EPA)

Sjedinjene Američke Države su u 2014. godini bile pojačale svoju kampanju informatičkih napada radi sabotiranja raketnog programa Sjeverne Koreje, piše The New York Times (NYT).

Predsjednik Barack Obama je prije odlaska iz Bijele kuće 20. januara upozorio nasljednika Donalda Trumpa da će sjevernokorejska prijetnja vjerojatno biti pitanje koje će najprije morati rješavati, dodaje NYT.

No, stručnjaci su podijeljeni o uspješnosti tih informatičkih napada. Premda su neuspješna lansiranja u prvim mjesecima upućivala na uspješnost tih američkih operacija, nekoliko sjevernokorejskih uspjeha zadnjih mjeseci navode na sumnju, prenosi Hina.

Prema ocjeni nekih stručnjaka, neuspjesi koji su se zaredali uglavnom su bili povezani s proizvodnim problemima i s nestručnošću Sjevernokorejaca koji su poslije ispravili svoje pogreške.

Uspješno lansiranje

Pjongjang je u osam zadnjih mjeseci uspješno ispalio tri rakete srednjeg dometa, istaknuli su.

Sjevernokorejski diktator Kim Jong-un izjavio je u januaru da je njegova zemlja u “zadnjoj fazi priprema” za prvo ispitivanje interkontinentalne rakete koja može nositi nuklearno oružje kojim može gađati Sjedinjene Američke Države.

“Možda nije blef”, rekli su za NYT neimenovani stručnjaci.

Pozivajući se na čelnike Obamine i Trumpove administracije i na zaključke javnih izvještaja, dnevnik zaključuje da SAD u ovom času nije kadar zaustaviti sjevernokorejski nuklearni i raketni program.

Pjongjang je sredinom februara izveo prvi raketni pokus nakon stupanja republikanskog predsjednika na dužnost. Potonji je odmah najavio “snažan” odgovor Sjevernoj Koreji koja je, rekao je, “velik, velik problem”.

Rezolucije Ujedinjenih naroda zabranjuju Pjongjangu bilo kakav nuklearni i balistički program. Nakon prvog sjevernokorejskog nuklearnog pokusa 2006, režimu su šest puta uvođene sankcije, ali ga one nisu nagnale da odustane od svojih vojnih planova.

Izvor: Agencije