Video: Iračke snage sve bliže ključnoj džamiji u Mosulu

[Facebook/Iraqi Federal Police via Storyful]

Iračka Federalna policija je saopćila da snage koje se bore protiv grupe Islamska država Irak i Levant u kontinuitetu napreduju ka mosulskoj džamiji Al-Nuri, ključnom uporištu preostalih boraca ISIL-a u drugom najvećem iračkom gradu.

Izvor iz Federalne policije je kazao da napredovanje ide “sporo”, te da se trude da “broj civilnih žrtava bude minimalan”.

Ujedinjeni narodi su u utorak izdali saopćenje u kojem su osudili “veliki broj poginulih civila” u zapadnom Mosulu uslijed ofanzive.

Procjenjuje se da je u Mosulu ostalo manje od 1.000 boraca grupe ISIL, izjavio je pukovnik Joe Scrocca, glasnogovornik koalicije protiv ISIL-a predvođene Sjedinjenim Američkim Državama.

[[{“attributes”:{},”fields”:{}}]]

On je polovinom februara procijenio da je preostalo 2.000 boraca grupe ISIL u zapadnom dijelu Mosula, kada je počela iračka ofanziva, prenosi Tanjug.

“Vjerujemo da ih je sada manje od polovine te brojke”, rekao je Scrocca, prenio je AFP.

Iračkim snagama koje nastoje istjerati borce ISIL-a iz Mosula naređeno je da ne koriste teško oružje nakon nedavnog porasta broja civilnih žrtava.

Iračke snage u ofanzivi na Mosul, koja je ušla u šesti mjesec, oslobodile su većinu grada. Cijeli istočni dio grada i gotovo pola zapadnog pod iračkom je kontrolom.

No, napredovanje je u posljednje vrijeme usporeno jer su se borbe počele voditi u uskim ulicama staroga grada, gdje se nalazi džamija Al-Nuri.

Ta džamija ima simbolično značenje za ISIL jer je njihov lider Abu Bakr al-Baghdadi u njoj proglasio halifat 2014. godine.

Izvor: Agencije