Sessions će se izuzeti iz svih ‘ruskih’ istraga

Sessions je optužen da je lagao o kontaktima s ruskim ambasadorom u Washingtonu (AP)

Američki ministar pravosuđa Jeff Sessions rekao je da će se izuzeti iz svih odluka i istraga Ministarstva pravosuđa povezanih s kampanjom Donalda Trumpa za predsjedničke izbore 2016. godine.

Sessions, koji je optužen da je lagao o kontaktima s ruskim ambasadorom u Washingtonu, rekao je na konferenciji za novinare da se “nekoliko sedmica” konsultirao sa dužnosnicima Ministarstva o tome treba li se izuzeti iz donošenja odluka u spornim pitanjima.

“Budući da sam danas održao sastanke, odlučio sam se izuzeti iz bilo kakvih postojećih ili budućih istraga i drugih stvari povezanih s kampanjom za predsjedničke izbore”, rekao je.

Dodao je da ta njegova odluka o izuzeću “ne bi trebala biti interpretirana kao potvrda da postoje takve istrage”.

Američki predsjednik Trump rekao je u četvrtak da ima puno povjerenje u svog ministra pravosuđa Sessionsa, prenosi Hina.

Susreti s Rusima

Vrlo blizak saradnik Donalda Trumpa, kome je među prvima pružio podršku tokom kampanje, Sessions je optužen da je tajio svoje susrete u julu i septembru s ruskim ambasadorom u Washingtonu Sergejom Kisljakom.

Čelnica američkih demokrata u Zastupničkom domu Nancy Pelosi pozvala ga je da podnese ostavku nakon što su mediji u srijedu objavili da je Sessions u postupku imenovanja zatajio svoje sastanke s ruskim ambasadorom.

Dnevni list Washington Post u srijedu je objavio da je Sessions prošle godine u svom uredu održao dva sastanka s ambasadorom Kisljakom u trenutku dok je, prema američkoj obavještajnoj službi, ruska kibernetička kampanja protiv američkih predsjedničkih izbora bila na vrhuncu.

To otkriće moglo bi dati novu snagu pozivima demokrata da Kongres imenuje nezavisnog tužitelja, koji bi istražio ulogu Rusije u američkim predsjedničkim izborima, napisao je Post.

Trumpov prvi savjetnik za nacionalnu sigurnost Michael Flynn otpušten je prošlog mjeseca nakon što je razgovarao o američkim sankcijama s Kisljakom prije nego što je Trump stupio na dužnost i o tome nije izvijestio potpredsjednika Mikea Pencea.

Izvor: Agencije