Šef NATO-a: SAD bi trebao naoružati Ukrajinu

Obamina administracija je do sada slala u Ukrajinu američke vojnike za obuku ukrajinskih snaga (EPA)

Vojni šef NATO-a u Evropi Curtis Scaparrotti želi da Sjedinjene Američke Države opskrbljuju Ukrajinu oružjem za borbu protiv proruskih separatista koje podržava Moskva, rekao je on u Washingtonu.

Ukrajina već dugo traži od Sjedinjenih Država oružje za borbu protiv proruskih separatista na istoku zemlje.

Scaparrotti je također i komandant američkih vojnih snaga u Evropi

Obamina administracija je odbijala taj korak i jedino je slala u Ukrajinu američke vojnike za obuku ukrajinskih snaga.

“Lično mislim da moramo razmatrati slanje defanzivnog oružja” Ukrajini, rekao je pred komisijom Oružanih snaga u Predstavničkom domu Kongresa genera Scaparrotti, koji je također komandant američkih vojnih snaga u Evropi.

Sastanak s ruskim izaslanikom 

O krizi u Ukrajini u četvrtak će razgovarati ambasadori NATO-a s ruskim izaslanikom u novom nastojanju da se smanje napetosti uoči prvog razgovora predstavnika zapadne vojne alijanse s državnim sekretarom SAD-a Rexom Tillersonom, prenosi AFP.

“Nakon konsultacija sa članovima Vijeća NATO-Rusija, pozvao sam ih na sastanak na ambasadorskom nivou”, rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Dodao je da će sastanak biti održan 30. marta u Briselu.

NRC se sastajao redovno dok nije došlo do hlađenja odnosa s Rusijom zbog krize u Ukrajini, a ovo će biti četvrti sastanak u prethodnih godinu dana.

Sastanak će se dogoditi uoči Tillersonove posjete Briselu, gdje dolazi na konsultacije s ostalim ministrima vanjskih poslova Alijanse.

Izvor: Agencije