Nestalo skoro 150 migranata u Mediteranu

Italijanske vlasti saopćile kako je više od 23.000 migranata registrirano na italijanskoj obali ove godine (Reuters)

Strahuje se kako je najmanje 146 migranata nestalo kada im se brod prevrnuo u Sredozemnom moru nakon što je napustio obalu Libije, saopćila je danas Organizacija UN-a za pomoć izbjeglicama UNHCR, pozivajući se na navode Gambijca koji je spašen poslije nesreće.

Tog migranta je spasio španski vojni brod koji učestvuje u Operaciji Sofija Evropske unije protiv krijumčara, nakon čega je prebačen na italijanski otok Lampeduza, prenosi AFP.

Brod je isplovio u noći između nedjelje i ponedjeljka iz Sabrate u zapadnoj Libiji, a u njemu je među ostalim migrantima bilo i petoro djece i nekoliko trudnih žena, rekao je Gambijac predstavniku UNHCR-a u bolnici u Lampeduzi.

Prema riječima spašenog migranta, većinu putnika činili su migranti iz Nigerije, Malija i Gambije.

Kanta za gorivo kao spas

Gambijac je rekao kako se brod počeo prevrtati nekoliko sati nakon isplovljavanja, a kako je on preživio držeći se za kantu za gorivo.

Prema informacijama do kojih je došla Međunarodna organizacija za migracije (IOM), njega su skoro slučajno ugledali ljudi sa španskog broda koji ga je potom predao italijanskoj obalskoj straži.

Od početka godine je, prema procjenama IOM-a, najmanje 590 migranata poginulo ili je nestalo u blizini libijske obale, dok su italijanske vlasti saopćile kako je više od 23.000 migranata registrirano na italijanskoj obali ove godine.

Izvor: Agencije