U Australiji otkriven najveći otisak stopala dinosaurusa

Otisak stopala divovskog sauropoda dugačak je gotovo 1,7 metara (Reuters)

Naučnici su na sjeverozapadnoj australskoj obali otkrili otisak stopala dinosaurusa za koji vjeruju kako je najveći do sada evidentiran, a dugačak je gotovo 1,7 metara, prenose agencije.

Otisci stopala divovskog sauropoda otkriveni su na poluotoku Dampier na zapadu Australije.

„Veći su od bilo kojih dosad evidentiranih otisaka dinosaurusa na svijetu“, rekao je Steve Salisbury, lider studije koju su provela sveučilišta Queensland i James Cook.

Sauropodi su dinosaurusi iz grupe Saurischia, bili su najveće kopnene životinje na Zemlji, ali i najveći dinosaurusi. Potječu od prosauropoda. U periodu kasne jure, sauropodi su bili najrasprostranjeniji i najraznovrsniji dinosaurusi, a održali su se do kraja mezozoika. Živjeli su na cijeloj planeti.

Prvi sauropodi bili su četveronožni biljojedi dužine od četiri do 14 metara. Pojavili su se prije otprilike 220 miliona godina, a nestali su sredinom jure. Živjeli su na području današnje Afrike i Azije. 

Šest vrsta mesoždera

Najveći do sada otkriveni otisci sauropoda otkriveni su 2015. u Njemačkoj i bili su dugački 1,2 metra.

„Većina okamina dinosaurusa stiže nam s istočne obale ili istočne obale Australije. Stari su između 115 i 90 miliona godina“, rekao je Salisbury.

Australski naučnici su u istom području pronašli i otiske šest vrsta dinosaurusa mesoždera te prvi put otiske stegosaura.

Kako bi ih fotografirali koristili su dronove i manje helikoptere zbog nepristupačnog terena, loših vremenskih uvjeta te plime i oseke.

„Zanimljivo je kako su otisci pronađeni na stijenama u međuplimnoj zoni. Pola su vremena pod vodom, a za vrijeme oseke se vide bolje“, rekao je Salisbury.

Izvor: Agencije