Trumpov zet na ispitivanju zbog veza s Rusijom

Jared Kushner, koji je oženjen Trumpovom kćeri Ivankom, priznao je da se našao s ruskim ambasadorom u Washingtonu (Reuters)
Jared Kushner, koji je oženjen Trumpovom kćeri Ivankom, priznao je da se našao s ruskim ambasadorom u Washingtonu (Reuters)

Bijela kuća potvrdila je da će Jared Kushner, zet američkog predsjednika Donalda Trumpa i jedan od njegovih najbližih savjetnika, svjedočiti pred Obavještajnim odborom u Senatu.

Odbor istražuje navodno miješanje Rusije u američke izbore prošle godine te moguće veze između Trumpove kampanje i ruskih zvaničnika.

U ponedjeljak je glasnogovornik Bijele kuće Sean Spicer rekao novinarima da je Kushner voljan svjedočiti pred odborom kojim predsjedava republikanski senator Richard Burr.

“Kroz kampanju i prijenos ovlasti Jared je bio ključna zvanična osoba za kontakte sa stranim vladama i zvaničnicima (…) S obzirom na njegovu ulogu, dobrovoljno je pristao razgovarati s odborom”, kazao je Spicer. 

Kushner, koji je oženjen Trumpovom kćeri Ivankom, priznao je da se našao s ruskim ambasadorom u Washingtonu u decembru.

Sastanak s ruskom bankom

U ponedjeljak je ruska banka, koja je pod zapadnim sankcijama zbog Ukrajine, otkrila da se njihov direktor sastao s Kushnerom tokom predizborne kampanje.

Ruska razvojna banka Vnešekonombank (VEB) navela je u saopćenju da se, kao dio priprema za novu strategiju, njeni direktori sastaju s predstavnicima finansijskih institucija u Evropi, Aziji i Americi.

Navodi se da su se sastanci “desili sa brojnim predstavnicima najvećih banaka i biznisa u SAD-u, uključujući Jareda Kushnera”, koji je na čelu porodične firme za nekretnine.

VEB je odbio navesti gdje su sastanci održani i kada.

Kushner za sada nije komentirao ove navode. 

Sastajanje s predstavnicima nije kršenje sankcija ili zakona.

Američke obavještajne službe smatraju da iza hakiranja visokih zvaničnika Demokratske stranke stoje Rusi.

Demokrati optužuju Ruse da su željeli usmjeriti pobjedu na izborima prema republikancima, što odbacuju i Trump i Moskva.

Međutim, potvrđeno je da je ruski ambasador u SAD-u Sergej Kisljak stekao kontakte u Trumpovom timu.

‘Moguće da se desilo nešto loše’

Trumpov prvi savjetnik za nacionalnu sigurnost Michael Flynn prisiljen je na ostavku 13. februara nakon što se otkrilo da je raspravljao o američkim sankcijama Rusiji s Kisljakom i zavarao potpredsjednika Mikea Pencea u vezi s razgovorom.

John Neffinger, direktor komunikacija u Demokratskom nacionalnom komitetu, naglasio je važnost istrage optužbi o Rusiji i Trumpovom timu.

“Još nemamo dokaz. Znamo da su Rusi redovno razgovarali s Trumpovim timom tokom kampanje. Ne znamo o čemu su razgovarali”, rekao je za Al Jazeeru.

“Je li moguće da su razgovarali o vremenu? Da, ali ako su razgovarali o stvari koja im je zajednička, a to je pokušati da se Trump izabere za predsjednika, onda je moguće da se desilo nešto veoma, veoma loše.”

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Bijela kuća odlučila je da se distancira od Paula Manaforta, bivšeg šefa kampanje Donalda Trumpa, nakon informacija da je tajno radio za jednog ruskog milijardera u korist Putinovih poslovnih interesa. Više iz Washingtona donosi James Bays.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO