Mađarska migrante zatvara u kontejnere

Parlament je usvojio 7. marta zakon o sistematskom zatvaranju svih tražilaca azila u kampove na granici (AP)

Mađarska je saopćila da je spremna početi sa zatvaranjem tražilaca azila u kampove na svojoj južnoj granici sa Srbijom, nakon što je ovog mjeseca usvojila zakon o tome, koji je izazvao kritike grupa za zaštitu ljudskih prava i Ujedinjenih nacija.

Od utorka će tražioci azila koji uđu u Mađarsku te oni koji se trenutno nalaze u toj zemlji biti zatvarani u te kampove dok im zahtjevi ne budu obrađeni, prenosi AFP.

“Službe za zaštitu granice su u potpunosti spremne za stupanje na snagu pojačanog legalnog zatvaranja granice 28. marta”, saopćilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Mađarske.

Policija, odbrambene snage i Ured za imigraciju i azil provele su potrebne pripreme za primjenu ove nužne mjere, navodi se u saopćenju.

Sistematsko zatvaranje azilanata

Ministarstvo ističe da je cilj ograničenja “sprečavanje migranata s nejasnim statusom da se slobodno kreću po teritoriji zemlje i Evropske unije kako bi se time smanjio sigurnosni rizik od migracija”.

Vlada je saopćila da su 324 kontejnera postavljena na dvije odvojene lokacije, koje se nazivaju “tranzitnim zonama”, a izgrađene su uz ogradu koju je Mađarska podigla duž granice duge 175 kilometara 2015. godine.

Parlament Mađarske usvojio je 7. marta zakon o sistematskom zatvaranju svih tražilaca azila u kampove na granici, koji su sačinjeni od prilagođenih kontejnera za prijevoz robe, podsjeća francuska agencija.

Izvor: Agencije


Povezane

Prije godinu dana Mađarska je južnu granicu ogradila bodljikavom žicom kako bi spriječila ulazak migranata. Međutim, nedavno su donijeli novi zakon kojim će sve azilante držati u kampovima. 

Published On 18 Mar 2017
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO