Erdogan najavio još jedan referendum, ovog puta o EU-u

Erdogan: 'Sve će u odnosima Turske i Evropske unije biti predmet revizije' (AP)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan ponovio je da bi Turska nakon referenduma o proširenju predsjedničkih ovlasti mogla organizirati i izjašnjavanje naroda o nastavku pristupnih pregovora s Europskom unijom.

“Održat ćemo referendum 16. travnja, a nakon toga bismo mogli imati referendum o pregovorima za članstvo u EU-u. Pridržavali bismo se onoga što narod odluči”, rekao je on novinarima u Antalyji.

Takav Erdoganov prijedlog dolazi u trenutku vrlo zategnutih odnosa između Turske i nekih članica EU-a, podsjećaju agencije.

“Turska ispred vrata EU-a čeka već 54 godine. Što će se dogoditi ako Turci na referendumu 16. travnja glasaju za ustavne promjene? Onda nas ne bi ni primili. Kada bi barem donijeli takvu odluku i olakšali nam posao… Stavit ćemo pregovore na stol jer Turska nije ničije žrtveno janje”, poručio je Erdogan.

‘Odnosi s EU-om predmet revizije’

Turski predsjednik samo je ponovio stav prema Europskoj uniji koji je izrekao na zatvaranju Tursko-britanskog foruma prije nekoliko dana u Antalyji.

“Mi 16. travnja izlazimo na referendum. Nakon toga je moguć i referendum o pregovorima s EU-om. Kakvu god narod donese odluku, mi ćemo je poštovati”, poručio je i tada Erdogan.

I ranije je govorio da će Turska razmotriti sve svoje političke i administrativne odnose s EU-om, uključujući i sporazum o suzbijanju ilegalne migracije.

Ipak će zadržati gospodarske odnose s Unijom, dodao je.

“Sve će u odnosima Turske i EU-a biti predmetom revizije”, obećao je Erdogan.

Odnosi Turske i EU-a osobito su pogoršani nakon što su dvije članice Unije otkazale planirane skupove turskih političara na svom teritoriju koji su trebali zagovarati potvrđivanje reformi na referendumu.

Izvor: Agencije