Meksički nadbiskup: Ko gradi zid on je veleizdajnik

U Meksiku se vodi i žestoka rasprava o planu nekoliko meksičkih firmi da učestvuju u izgradnji zida (AP)

Meksički nadbiskup, kardinal Norberto Rivera Carrera, izjavio je kako bi se meksičke firme koje planiraju učestvovati u izgradnji zida na granici sa Sjedinjenim Američkim Državama trebale tretirati kao državni veleizdajnici, prenosi agencija Anadolija.

Uprkos žestokom protivljenju Meksika, američki predsjednik Donald Trump ne odustaje od plana izgradnje zida na granici između dvije države.

U Meksiku se trenutno vodi i žestoka rasprava o planu nekoliko meksičkih firmi da u tom projektu učestvuju kao podizvođači radova ili u nabavci materijala.

U raspravu se uključila i Katolička crkva, a Carrera je u crkvenom glasilu objavio tekst pod naslovom “Veleizdaja domovine”.

On u tekstu tvrdi kako su veleizdajnici svi koji pomognu u izgradnji zida, protiv kojeg su Vlada i narod Meksika.

Pasivne institucije

“Firme koje su otkrile da planiraju to raditi već su ušle u proces izdaje. Nemoralno je da bilo koja kompanija pomaže u izgradnji zida fanatičnog Trumpa, ali izdajnici će biti i svi vlasnici i dioničari firmi koje to budu radile”, poručio je kardinal Carrera.

On je, također, kazao kako je iznenađen pasivnošću nadležnih meksičkih institucija koje ništa ne poduzimaju protiv domaćih firmi koje najavljuju kako će izvoditi radove na izgradnji zida na granici.

I šef meksičke diplomatije Luis Videgaray pozvao je prošle sedmice sve meksičke kompanije da preispitaju savjest prije nego što donesu odluku o učestvovanju u projektu izgradnje Trumpovog zida.

“Ovdje ne govorimo o nekakvom projektu koji je prilika za zaradu u ekonomskom smislu već o krajnje neprijateljskom projektu za Meksiko”, poručio je on.

Izvor: Agencije