Ruski vojnici ubijeni u napadu u Čečeniji

Osim šesterice ubijenih gardista, ranjene su brojne njihove kolege (EPA)
Osim šesterice ubijenih gardista, ranjene su brojne njihove kolege (EPA)

Nacionalna garda Rusije potvrdila je da je šest njenih vojnika ubijeno u napadu na vojnu bazu u Čečeniji, za koji je odgovornost preuzela oružana skupina Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Pripadnici Nacionalne garde, priopćeno je, uspješno su odvratili napad, pri čemu je poginulo najmanje šest napadača.

“Skupina naoružanih bandita pokrenula je napad pod okriljem magle u ranim jutarnjim satima u petak, ali je napad uspješno odbijen”, navela je Nacionalna garda Rusije.

Osim šesterice ubijenih gardista, ranjene su brojne njihove kolege.

Kadirov i Putin osudili napad

Ubrzo nakon napada ISIL je preuzeo odgovornost.

U priopćenju postavljenom na internetu naveli su kako je šest njihovih pripadnika napalo vojnu bazu u Naurskoj, sjeverozapadno od čečenske prijestolnice Groznog, i da su sva šesterica poginula u borbi koja je potrajala nekoliko sati.

Čečenski vođa Ramzan Kadirov vjeruje da je cilj napada bio otimanje oružja od ruske vojske.

Prema njegovim riječima, trojica napadača rođena su u Čečeniji, dok su ostala trojica bila s područja Rostova i Volgograda.

Obećao je učiniti sve što je moguće kako bi osigurao mir stanovnicima Čečenije usprkos provokacijama.

Ruski predsjednik Vladimir Putin ocijenio je napad kao “teški incident” te rekao kako Rusija i ostatak svijeta “moraju ujediniti svoje napore u borbi protiv terorizma”.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da je situacija u Čečeniji pod kontrolom.

Nezaposlenost i korupcija

“Nijedna zemlja na svijetu nije imuna na terorističke napade, jer se oni događaju i u Čečeniji i u Londonu”, rekao je Peskov.

Moskva je vodila dva rata u većinski muslimanskoj republici od raspada Sovjetskog Saveza, ali su ovakve pucnjave postale relativno rijetke u Čečeniji, prenosi Reuters.

Agencija navodi kako je šira regija sjevernog Kavkaza ostala nemirna, uz velike probleme, kao što su visoka stopa nezaposlenosti i korupcija.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO