Evropska komisija pozvala turskog ambasadora zbog izjava Erdogana

"Željeli bismo da dobijemo objašnjenje povodom komentara predsjednika Erdogana vezane za sigurnost Evropljana", navode iz EU (AP)
"Željeli bismo da dobijemo objašnjenje povodom komentara predsjednika Erdogana vezane za sigurnost Evropljana", navode iz EU (AP)

Evropska komisija je pozvala na razgovor novog ambasadora Turske u EU kako bi objasnio Uniji komentare koje je iznosio turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Erdogan je jučer izjavio da Evropljani neće moći sigurno hodati ulicama ukoliko zadrže sadašnji stav prema njegovoj zemlji, prenose agencije.

“Mi smo zapravo zatražili od stalnog predstavnika Turske u EU da dođe… pošto bismo željeli da dobijemo objašnjenje povodom komentara predsjednika Erdogana vezane za sigurnost Evropljana na ulicama širom svijeta”, navela je glasnogovornica EU Maja Kocijančič, prenosi AFP.

Erdogan je ranije kazao novinarima u Ankari: “Ako Evropa nastavi ovako, nijedan Evropljanin u bilo kojem dijelu svijeta ne može sigurno hodati ulicom. Mi, kao Turska, pozivamo Evropu da poštuje ljudska prava i demokratiju”.

‘Ostaci nacizma, fašisti’

Ranije je turski predsjednik njemačku kancelarku Angelu Merkel optužio da koristi “nacističke mjere” zbog toga što je ova zemlja zabranila turskim zvaničnicima da održavaju skupove uoči aprilskog referenduma na kojem građani odlučuju o proširenju ovlasti predsjednika.

“Kako su samo plašljivi i kukavice. Oni su ostaci nacizma, oni su fašisti”, rekao je Erdogan nakon što je i Holandija uvela istu zabranu. 

Ove zemlja zabranila je turskom šefu diplomatije da sleti u Rotterdam, te deportirala tursku ministricu u Njemačku, zbog čega je nastala diplomatska kriza u odnosima Holandije i Turske.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO